Економіка та бізнес
16 березня 2020
Долар пробив нову позначку: опублікований курс в Україні
Національний банк України в понеділок, 16 березня, зафіксував офіційний курс гривні щодо долара на позначці 26,08 грн/$
news-image

Національний банк України в понеділок, 16 березня, зафіксував офіційний курс гривні щодо долара на позначці 26,08 грн/$.

За вихідні американська валюта подорожчала на 23 копійки. Про це свідчать дані НБУ.

У такий спосіб європейська валюта подешевшала на 6 копійок.

Національний банк України формує курси долара і євро до гривні як середньозважений курс за операціями на міжбанківському ринку за день. За офіційним курсом НБУ населення купувати валюту не може.

Курс в банках

Середній курс американської валюти в продажу в банках вранці піднявся на 27 копійок – до 26,78 грн/$.

Водночас середній курс продажу євро в банках виріс на 5 копійок і склав 29,86 грн/€.

Як повідомляли, Міжнародний валютний фонд прогнозував, що до кінця 2019 року долар коштуватиме у середньому 26,75 грн/$. У 2020 році МВФ очікує, що гривня "просяде" до 27,72 грн/$, а у 2021 році коштуватиме 28,7 грн/$. Міжнародне рейтингове агентство Fitch прогнозує ослаблення гривні у 2020 році. До цього призведе цикл пом'якшення ставки Національного банку і зниження припливу нерезидентів у облігації внутрішньої державної позики. Різке зростання курсу долара в Україні не пов'язане зі спалахомкоронавірусу і введеним у зв'язку з ним карантином. Через інші причини він може бути в межах 27 грн/$, але не більше. Про це заявила народна депутатка України від "Європейської солідарності", колишня голова податкового комітету ВР Ніна Южаніна.

Читайте також:Паніка триває: НБУ витрачає сотні мільйонів доларів на підтримку гривні