Суспільство
27 лютого 2015
Археологи відкопали частину древнього Києва. Фото
У Києві під час розкопок на Поштовій площі археологи знайшли цілу вулицю часів Київської Русі.
news-image

Про це повідомляє прес-служба мера Києва Віталія Кличка, передає Є! Єдність.інфо

"Унікальну знахідку археологів потрібно зберегти", - заявив Кличко після відвідин розкопок.

За проектом реконструкції Поштової площі на ділянці між Річковим вокзалом і Володимирським узвозом передбачено будівництво торговельного центру. Відповідно до законодавства, на цьому місці перед початком будівництва проводяться археологічні роботи.

Як стало відомо, на глибині близько 7,5 метра було виявлено фрагменти будівель: кілька вінців зрубу і частокіл, між якими колись була вулиця.

Археологи підтвердили вік знахідок: знайдені у культурному шарі артефакти відносяться приблизно до 11-13 століть, тобто часів Київської Русі. Вони продемонстрували останні знахідки: хрестик і дерев'яний жіночий гребінь, зроблений з мореного дуба.

Читайте також:Аварія на мільйон: у Києві розбилися Porsche Cayenne, два BMW і Mercedes (відео)

Залишки будівель знаходяться у відносно непоганому стані - вони збереглися під товстим шаром грунту. Над цим місцем у 17-18 століттях була міська пристань. Не виключено, що поруч під шаром землі знаходяться залишки інших будинків.

"Така знахідка для нас - сенсація, яка може змінити всу нашу уяву про Київ того часу, - пояснив Сергій Тараненко, науковий співробітник Центру археології Києва. - Раніше вважалося, що місто закінчувалося в районі вулиці Боричів узвіз, і ми не сподівалися знайти тут зруби часів Київської Русі. Тут ми бачимо цілий господарський комплекс - паркани і зруб. Очевидно, на цьому місці була садиба".

Кличко подякував археологам за надану інформацію і повідомив, що дав вказівку зупинити всі будівельні роботи, які можуть зашкодити виявленим артефактам, і найближчого дня із залученням фахівців, буде знайдено оптимальне рішення для збереження археологічної знахідки.

Читайте також:На місці зруйнованого пам'ятника Леніну в Києві раніше була шибениця (фото)