Суспільство
16 березня 2020
Скасування рейсів через коронавірус: як повернути гроші за квитки
Що робити, якщо ви маєте квиток на період карантину, і як повернути його вартість.
news-image

У зв’язку з поширенням коронавірусу, низка країн світу закривають свої кордони для в’їзду іноземців. Україна також з 17 березня до 3 квітня припиняє пасажирське авіасполучення, скасовують і наземні міжнародні маршрути. Що робити, якщо ви маєте квиток на період карантину, і як повернути його вартість – у матеріалі сайту 24 каналу.

Наземні кордони: що робити з квитками на автобуси та поїзди

З 15 березня Україна на 2 тижні закриває кордони на в’їзд для іноземців. Проте українці можуть і надалі в’їжджати до країни безперешкодно. Подібну практику застосували і наші країни-сусіди. Автобусні компанії, які здійснюють міжнародні перевезення, та Укрзалізниця зазначають: усіх пасажирів буде повідомлено про скасування та перенесення рейсів.

Так, у компанії Ecolines скасована низка міжнародних рейсів. Пасажирам, які уже купили квитки, буде надіслане відповідне SMS-повідомлення.

Всі придбані квитки залишаються дійсними і будуть переоформлені на квитки з відкритою датою. При відкритті рейсів міняти дату і відкривати дату пасажири зможуть самостійно на сайті.

Цілодобова гаряча лінія компанії: +38 044 594 90 10.  

Busfor про скасування рейсів повідомляє по мірі надходження інформації – усі пасажири з квитками будуть проінформовані особисто. Якщо ви придбали квиток до оголошення карантину та не отримали повідомлення про скасування рейсу, зверніться до перевізника, номер якого вказаний на квитку.

Внутрішні рейси наразі не скасовуються, автобуси курсують за графіком. Усі напрямки, на які можна придбати квитки на сайті Busfor або в мобільному додатку, відкриті.

FlixBus наразі працює за розкладом. Однак є низка винятків – країни, які ввели обмеження для в’їзду. Про скасування та затримки рейсів усі пасажири будуть проінформовані відповідно. Також постійно оновлюється інформація на офіційному сайті компанії. Пасажири скасованих рейсів отримають ваучер без комісії за скасування.

Що стосується залізничного сполучення, Укрзалізниця повністю призупиняє міжнародні рейси з 17 березня. Це стосується і "потяга чотирьох столиць" (Київ – Мінськ – Вільнюс – Рига), який повинен був відправитися у рейс 16 березня. З повним списком міжнародних поїздів, які на період карантину скасовуються або курсуватимуть за скороченим маршрутом, можете ознайомитися за посиланням.

Продаж квитків на рейси, що відмінені, призупинено. Укрзалізниця повертатиме пасажирам повну вартість квитків на скасовані міжнародні поїзди – без стягнення додаткових зборів. Для повернення грошей потрібно звернутися у будь-яку залізничну касу (якщо ви купували паперові квитки) або зробити це онлайн (для квитків, придбаних через інтернет).

На поїзди, маршрут яких буде обмежено, повну вартість квитка можна повернути у випадку, якщо зупинка, до якої пасажир мав проїзний документ, скасована.

З додатковими питаннями звертайтеся до Контактного центру Укрзалізниці: +380 800 503 111.

Як повернути гроші за авіаквитки?

Крім стандартних правил повернення грошей за квитки, авіакомпанії вносять правки у комерційну політику і в зв’язку з поширенням коронавірусу.

Пасажири МАУ, які залишили свої контактні дані, будуть про це проінформовані. Самостійно перевірити дані щодо скасованих рейсів можна, скориставшись пошуковою формою на сайті.

Ви можете один раз змінити дату подорожі (після 3 квітня) без оплати штрафних санкцій за тим самим маршрутом і в обраному класі бронювання в рамках терміну дії авіаквитка. У разі відсутності місць в обраному класі на нову дату подорожі, чи ж зміні тарифних умов за сезонністю тощо, пасажирам пропонується сплатити різницю.

Також можна повернути 100% вартості квитка. Для цього потрібно:

направити запит на електронну пошту contact@flyuia.com (якщо квиток придбано на сайті авіакомпанії, в контактному центрі чи власних касах, вказавши паспортні дані пасажира);

звернутися за місцем бронювання авіаквитка (якщо авіаквиток придбано через агентську мережу авіакомпанії).

Під час звернення до контактного центру, будьте готові назвати код бронювання або номер квитка, прізвища пасажирів, а також їхні паспортні дані.

Контактний центр МАУ: +38 044 581 50 50, +38 044 364 50 50, 566 (з моб. в Україні).

SkyUp також передбачає безкоштовну процедуру зміни дати або повернення грошей за невикористану подорож.

Пасажири, які придбали квитки за кордон на період дії заборони польотів, зможуть їх перебронювати на більш пізні дати. Точний оновлений графік авіаперевізник зможе надати після відновлення авіасполучення. Рішення щодо зміни дати можна ухвалити протягом року від числа вильоту першого рейсу, вказаного в авіаквитку.

Також за пасажирами залишається право скасувати свій квиток. У такому разі повернення грошей здійснюється у відповідності до тарифу. Для цього необхідно:

направити запит на електронну пошту letstalk@skyup.aero (якщо квиток придбано на сайті авіакомпанії);

звернутися за місцем бронювання квитка (якщо квиток придбано через агентську мережу авіакомпанії).

Wizz Air пропонує пасажирам, чиї рейси були скасовані через обмеження у зв’язку з коронавірусом, повернути 100% вартості квитка, безкоштовно його перебронювати або використати на купівлю інших квитків 120% вартості від початкової ціни (протягом 24 місяців).

Клієнти, які здійснили бронювання безпосередньо на сайті компанії або через мобільний додаток, електронною поштою отримують сповіщення про скасування та подальші інструкції.

Ryanair надсилає пасажирам, чиї рейси скасовано, сповіщення електронною поштою. Останні зможуть запросити повне відшкодування вартості квитка або безкоштовне перенесення рейсу.

Компанія дозволяє безкоштовно вносити зміни в квитки на рейси з 13 до 31 березня. Пасажирам, можливо, потрібно буде доплатити різницю в тарифах при перенесенні рейсу.

Lufthansa до 31 березня скасувала плату за зміну дати рейсу. Перенести дату можна один раз – на будь-який день аж до 31 грудня, але аеропорти вильоту та прильоту повинні бути тими ж самими, що і в початковій броні. Це діє на нові квитки і на ті, що були куплені до 5 березня з датою вильоту до 30 квітня.

Emirates тим, хто купив квитки на дату до 31 травня і кого торкнулися обмеження або скасування рейсів через пандемію коронавірусу, пропонує:

повернути гроші;

отримати на цю суму туристичний ваучер;

перебронювати поїздку на дату до 30 червня;

змінити маршрут (якщо потрібно, то різницю в ціні доведеться доплатити).

Пасажири Turkish Airlines, які придбали квитки з кінця лютого і до 1 квітня, можуть безкоштовно змінити дату бронювання за умови, що нова подорож відбудеться до 31 травня.

Можна також повернути 100% вартості квитків. Пасажири, які хочуть повернути або змінити квитки на нескасовані рейси, можуть також зробити це безкоштовно.

KLM пропонує власникам квитків, куплених до 31 березня з датами поїздки з 4 березня по 31 травня, незалежно від пункту призначення, безкоштовно змінити дати поїздки або напрямок вильоту (з можливою доплатою за зміну тарифу). Новий квиток туди повинен бути куплений на дату пізніше 31 травня. Якщо бажаєте відкласти свій від'їзд на дату після 31 травня 2020 року, ви можете попросити ваучер.

Українцям, які не встигнуть повернутися до 17 березня, МЗС радить:

Зареєструватися в системі ДРУГ. Списки для повернення громадян України додому в разі термінової необхідності у період обмежень будуть формуватися, зокрема, з використанням даних цієї системи.

Звернутися до посольства або консульства у вашій країні перебування за телефоном гарячої лінії на офіційній сторінці, e-mail, чи на сторінках у соцмережах.

У разі надзвичайної ситуації, невідкладно звертатися до найближчої дипломатичної установи України або на цілодобову гарячу лінію МЗС: +38 (044) 238-16-57, e-mail: cons_or@mfa.gov.ua.

Читайте також:Антимонопольний комітет перевірить МАУ через підвищення цін на квитки за добу до закриття кордону