Суспільство
17 березня 2020
Що робити українцям, які хочуть повернутися з Польщі
У відомстві пояснили, як повинні діяти українці, які хочуть повернутися з Польщі.
news-image

В Україну повернулися майже 3,4 тисячі громадян, які перебували на території Польщі без транспорту. У МЗС закликають всіх охочих евакуюватися контактувати з дипломатичними установами.

У відомстві пояснили, як повинні діяти українці, які хочуть повернутися з Польщі.

Громадяни України повинні дотримуватися такого алгоритму

!!! Добратися до пунктів пропуску для автомобільного сполучення, які наразі працюють у цілодобовому режимі. Це – Яготин – Дорохуськ, Рава-Руська – Гребенне, Краківець – Корчова. Там працюють українські дипломати.

Зверніть увагу! Міське сполучення в Польщі обмежене. Наразі опрацьовують можливість введення додаткових рейсів міжнародного сполучення на маршрутах Варшава – кордон. Водночас польська сторона заявляє, що лояльно ставитиметься до українців у випадку порушення ними міграційних правил країни.

!!! Обов’язково звернутися до посольства чи консульства у Польщі електронною поштою, за телефоном гарячої лінії чи у соцмережах.

Потрібно повідомите ім’я та прізвище, місце перебування та готовність до повернення в Україну.

Зверніть увагу! Наразі телефонні лінії перевантажені, тому найкращий варіант – надіслати електронного листа з даними.
Крім того, можна зареєструватися у системі ДРУГ. І так повідомити МЗС та закордонним дипломатичним установам України про своє перебування у Польщі.

!!! Чекати на подальші інструкції щодо формування груп для повернення в Україну. Ситуацію дипломати аналізують в режимі 24/7, розробляючи плани евакуації громадян України.

Напередодні посол України в Польщі Андрій Дещиця повідомив, що майже 2 тисячі українців ще хочуть евакуюватися з Польщі. Вони заповнили на сайті посольства спеціальний формуляр.

У МЗС повідомили, що в Україну повернулися майже 3,4 тисячі українців, які перебували на території Польщі без транспорту. Це стало можливим завдяки співпраці відомства з органами місцевої влади України. Вони допомогли з транспортом для перевезення.

Українці повернулися з Польщі через пункти пропуску:

Ягодин – Дорохуськ – 890 українців,

Рава-Руська – Гребенне – 1550 людей,

Краківець – Корчова – 950.

Наразі діють три пункти пропуску, через які українці можуть повернутися додому: Дорогуськ – Ягодин, Корчова – Краківець, Гребенне – Рава-Руська.

На місцях перебувають українські консули, які допомагають громадянам України перетнути кордон.

Ці пункти пропуску є автомобільними. Проте за згодою з польськими прикордонниками на них дозволяють і піший перехід.

Зверніть увагу! Станом на 17 березня у Польщі зафіксували 177 випадків зараження коронавірусом, зокрема 16 березня коронавірус виявили у двох українців. В Україні ж клінічно підтвердили 7 випадків.

Читайте також:До України з Шарм-ель-Шейха повернулися 1,5 тисячі громадян України - МЗС