Економіка та бізнес
18 березня 2020
Шмигаль попередив про можливу економічну кризу в Україні
На сьогодні в Україні є домовленості про створення низки координаційних центрів, зокрема, координаційного центру з економічного порятунку і протидії світовій фінансовій кризі.
news-image

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в Україні можлива економічна криза, яка буде наслідком світової.

Про це глава уряду сказав під час засідання Кабміну в середу, 18 березня.

Можлива економічна криза в Україні, яка буде наслідком світової. Ми у цьому не сумніваємося. Це виклик і для уряду, і для бізнесу. Щодня ми зустрічаємось із великим бізнесом, з асоціаціями, ведемо перемовини", – сказав прем'єр-міністр.

На сьогодні в Україні є домовленості про створення низки координаційних центрів, зокрема, координаційного центру з економічного порятунку і протидії світовій фінансовій кризі.

Сьогодні до кінця дня маємо затвердити склад такого органу. Це буде громадський, бізнесовий орган, який матиме широкі повноваження в частині формування порад щодо подальшої політики і дій", – сказав Шмигаль.
Він додав, що дав розпорядження міністру розвитку економіки розробити декілька сценаріїв можливих економічних наслідків для України в теперішніх умовах, аби на них можна було оперативно реагувати.

Також голова уряду сказав, що триває активна робота з МВФ щодо виділення допомоги Україні.

У вівторок відбулася зустріч з послами країн "великої сімки", щодня відбуваються переговори з МВФ в селекторному режимі, ми просуваємося вперед щодо фінансової підтримки від цієї організації. Є розпорядження міністра фінансів. Сподіваємось на позитивний результат. Є позитивні сигнали від МВФ", – повідомив Шмигаль.

Як повідомляли, в Україні на період введеного через коронавірус карантину почали за особливими правилами видавати й оплачувати лікарняні. "Укрзалізниця" у зв'язку з карантином з 18 березня до 3 квітня скасує всі пасажирські потяги. "Укрпошта" продовжує працювати у звичайному режимі, незважаючи на карантин. Причому в роботу відділень компанія ввела деякі зміни. Верховна Рада заборонила на період дії карантину і протягом 30 днів після його скасування штрафувати за несвоєчасну оплату комунальних послуг. В Україні людям, які через коронавірус перебувають на лікарняному або в самоізоляції під наглядом медиків, соцстрах буде компенсувати 50% від зарплати. В Україні на період карантину для бізнесу скасували частину податків, а також обмежили штрафи й перевірки. 18 березня ПриватБанк призупинив купівлю й продаж готівкової валюти і перевів її в онлайн. Готівкова гривня в касах і банкоматах є.

Читайте також:У Росії рекордно обвалився ринок акцій