Наука та технології
24 березня 2020
Українських вчених-мікробіологів відправили у відпустку за свій кошт
Замість того, щоб працювати над власною вакциною або тестами, вчені сидять по домівках на карантині.
news-image

Працівників Інституту молекулярної біології та генетики НАН України в розпал епідемії коронавірусу відправили в неоплачувану відпустку. Вчені встигли створити вітчизняний тест для виявлення COVID-19.

Про це написала старша наукова співробітниця установи, кандидатка біологічних наук Оксана Півень на своїй сторінці в фейсбук. Вона зауважує, що в інституції є проблеми навіть із базовим фінансуванням, тому штат відправили у відпустку щонайменше до кінця березня, незважаючи на карантин та епідемію вірусу в усьому світі.

І ситуація з відпустками за свій рахунок, чи переходу установи на 3 або 4 робочі дні, бо не вистачає коштів на оплату праці, не є чимось новим, це "хороша" щорічна традиція. Проте, у минулі роки вірусу не було, метеорит на Україну не падав, тож астрологи були і є популярнішими ніж астрофізики. ну і так далі", - пише Півень.
Можливо це звучіть цинічно, проте коронавірус мав таки потрапити в Україну, щоби кожен з Вас, шановні, від депутата і міністра до простої людини зміг відчути той ганебний стан фінасування науки та медицини - за остаточним принципом, тобто щоб не вмерли. І не треба мені писати, що зараз не час мовчати, ми усі ці роки не мовчали", - каже науковець.

У своїй попередній публікації Оксана Півень розкритикувала привезені завдяки сприянню президента Володимира Зеленського нібито 250 тисяч тестів на коронавірус з Китаю.

Анонсовані паном президентом тести приїхали, правда не для ПЛР (полімеразно-ланцюгової реакції) діагностики, а на антитіла. І не 10 млн, а 250 тисяч штук. Трохи не те, і трохи не так, помилився, з ким не буває, хотів приємне зробити народу. Зате 10 ШВЛ приїхали з Китаю! Ой, ні, не ШВЛ, а 11 ампліфікаторов (це спеціальні машини щоб ПЛР проводити та виявляти присутність геному вірусу у пацієнтів)", – написала науковець.

Її колега, кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник Інституту фізики НАН України Антон Сененко каже, що вчені в Україні в залежності від посади отримують від 5 до 9 тисяч гривень щомісяця. І замість того, щоб працювати над власною вакциною або тестами, вони сидять по домівках на карантині.

Через хронічний брак фінансування, більшість інститутів давно працює неповний робочий тиждень (ця "традиція" дісталася новій владі від попередників, але нову владу це повністю влаштувало). Критично важливим для протистояння епідемії інституціям не додали коштів, щоб вони працювали. Ні, не додаткові дні в тиждень, а просто працювали", – пише Сененко.

 

Читайте також:У Чернівецькій області 13 нових випадків коронавірусу, загалом уже 38