Шоу-біз та культура
26 березня 2020
Сьогоднішні рішення Мінфіну означають смерть для всієї креативної індустрії - Олександр Ткаченко
Карантином по культурі: влада намагається врятувати економіку. Але якою ціною.
news-image

Під приводом боротьби з кризою та під вивіскою «таємно», більш ніж наполовину(!) збираються урізати всі видатки на культурні проекти. Фактично Мінкультури залишають лише видатки на утримання – тобто зарплатню.

Про це на своїй сторінці в фейсбук написав Олександр Ткаченко голова Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Це смерть для всієї креативної індустрії. Сотні тисяч людей залишаться без роботи. Зусилля витрачені для росту та розвитку культурних сфер, яких вдалося досягнути за останні роки, зійдуть нанівець. Ми відкинемось на кілька років назад" - резюмує політик

Під вивіскою боротьби за економію в умовах кризи, викликаної коронавірусом, таємним чином
Міністерство фінансів України планує скоротити практично 7 млрд грн на Міністерстві культури, молоді та спорту України, що де-факто означає їх ліквідацію.

Також Олександр Ткаченко в своїй статті для liga.net повідомив, що мова йде про такі програми і цифри, як 750 млн грн для Державного агентства України з питань кіно, 250 млн - на сферу туризму, 250 млн грн - для творчих спілок, 500 млн грн - для Українського культурного фонду, 150 млн грн - для Інституту книги, 500 млн грн - для програм інформполітики, зшивання країни для молоді, на ремонти та реставрації.

Це все - далеко не повний перелік скорочень бюджету Мінкульту. Фактично, Мінкультурі залишають лише видатки на утримання – тобто зарплатню. А ще не відомо, що буде урізано в Міністерстві молоді та спорту, яких, очевидно, це теж торкнеться.

Хочу нагадати, що в період кризи, єдине, що об’єднує всю націю – це культура. І перед прийняттям таких рішень, Мінфін зобов’язаний був проконсультуватись з депутатами та профільним міністерством", - написав політик.

Подібним шляхом холоднокровного викреслювання рядків в бюджеті, Мінфін не просто всіляко перешкоджає розвитку культурних проєктів, а й позбавляє сотні тисяч співробітників робочих місць.

Будь-які рішення мають оцінюватись в довгостроковій перспективі, особливо - їхні наслідки. Подібні рішення уряду, очевидно, приймаються не на користь людей, а зовсім навпаки: щоб спробувати приховати від громадськості реальний розмір тієї економічної ями, в яку ми давно потрапили.

Без сильної культури ‒ немає сильної економіки. Без надії ‒ немає майбутнього", - написав депутат.

Читайте також:Повернення в СРСР: журналісти розгромили законопроєкт про дезінформацію