Суспільство
31 березня 2020
Коронавірус вдарив по фінансах 60% українців
60% українців зазнали фінансових збитків внаслідок епідемії коронавірусу
news-image

Про це стало відомо з результатів всеукраїнського національно репрезентативного опитування Info Sapiens, проведеного 25-29 березня, пише «Є!»  з посиланням на pravda.com.ua.

38% українців зазначили зменшення регулярного доходу родини внаслідок епідемії, 16% — повну втрату доходу, 14% — втрату роботи, 10% — фінансові збитки (наприклад, через здачу квитків). Загалом 60% українців назвали щонайменше один вид фінансових збитків.

Серед тих, хто працював до карантину, лише 46% за березень отримають заробіток в повному обсязі, 34% — в меншому обсязі, ніж очікувалось до карантину, 10% втратили роботу через карантин, решта не дали відповідь на запитання.

 

Якщо розглядати нефінансові збитки, то 11% українців також скаржилися на зловживання з боку влади, а 8% — на ненадання належної медичної допомоги. Загалом 69% опитаних зазначили, що їхні родини так чи інакше постраждали від епідемії.

Водночас якщо говорити не про фактичні збитки, а про страхи, то найбільше українці бояться зараження коронавірусом (43%), на другому місці — зниження доходу (34%), на третьому – ненадання належної медичної допомоги (33%), на четвертому — повної втрати доходу (29%), на п’ятому — відвертання уваги від неправильних рішень влади (26%), на шостому — втрати роботи (23%).

Не бояться жодних наслідків епідемії лише 7% опитаних.

 

Загалом думки українців щодо серйозності наслідків епідемії і карантину розділилися: 40% не очікують суттєвих втрат, 47% — бояться серйозних наслідків, а для 7% серйозні наслідки вже настали.

 

В ситуації, що склалася, 77% українців намагатимуться економити та заощаджувати, і тільки 12% — витрачати більше грошей (наприклад, на запаси або великі покупки), тому що, на їхню думку, вони можуть знецінитися або неможливо буде купити потрібні товари.

Соціологи опитали 809 респондентів методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном проживання. З дослідження вилучена Автономна Республіка Крим, а у Донецькій та Луганській області опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються Україною. Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,4%.

Читайте також:Кількість новозареєстрованих фрілансерів зросла на 40% з початком карантину