Суспільство
4 квітня 2020
У Кабміні оприлюднили роз'яснення щодо посилення карантину: за що можуть оштрафувати
Згідно з роз'ясненнями уряду, українців можуть штрафувати вже в той момент, коли вони будуть виходити з квартири в під'їзд
news-image

Кабінет міністрів України у суботу, 4 квітня, опублікував роз'яснення щодо правил карантину в нашій країні, які набирають чинності 6 квітня, пише «Є!» .

Так, першим пунктом виділили правило носити з собою документи, що посвідчують особу. Наголошується, що це необхідно для того, щоб була можливість перевірити, чи не повинна людина бути на самоізоляції, або в обсервації. Також правоохоронці зможуть застосовувати адміністративну відповідальність для порушників правил карантину.

Ще один важливий момент – носіння маски в громадських місцях. Зокрема, багато українців вже не перший день розмірковують про те, що таке "громадське місце". В Кабіні вирішили уточнити цей момент.

Громадське місце – частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату (під'їзди, підземні переходи, стадіони; парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні заклади та інше)", - йдеться в урядовому роз'ясненні.

Правда, до цього визначення додали приписку, що перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади. Наприклад, в місті Київ до громадських місць відносяться також зупинки громадського транспорту та 50-метрова зона навколо них; церкви та 50-метрова зона навколо них; заклади торгівлі закритого та відкритого типів, зокрема торговельні ряди і ринки; кінотеатри та прилегла до них територія; тощо.

Увагу українців звертають і на те, що на вулиці теж варто перебувати в масці, так як в будь-який момент можете опинитися на території, яка підпадає під визначення "громадське місце".

В уряді пояснюють необхідність носити маску на вулиці тим, що людина може не знати, що є переносником вірусу, проте можете наражати на небезпеку інших. Маска запобігає можливому інфікуванню оточуючих. Коли маска на обличчі, тоді виділення з біологічного матеріалу, що може містити збудник, зменшується.

Не забули розповісти і про те, кого, коли і за що можуть оштрафувати. Так, штраф за порушення правил карантину становить від 17 тис. грн до 34 тис. грн. А якщо ви порушуєте санітарні правила і норми щодо запобігання інфекційним захворюванням, може бути і кримінальна відповідальність.

Що стосується діяльності релігійних організацій, то вона не заборонена, а от масові та релігійні заходи заборонені.

Контроль за дотриманням правил карантину в публічних місцях буде здійснювати МВС і Нацгвардія.

Також читайте: Національна служба здоров'я України запустила чат-бот для самооцінки стану на коронавірус

Читайте також:Людям на самоізоляції можна виходити з дому не частіше 2 разів на тиждень – Ляшко