Економічна криза від коронавірусу гірша за кризу 2008-2009 років, - МВФ
МВФ спільно зі Світовим банком та іншими міжнародними фінансовими інститутами працює над заходами, які дали б змогу обмежити економічну шкоду від пандемії.
news-image

Пандемія коронавірусної інфекції Covid-19 створила "ні на що не схожу" економічну кризу, заявила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва, пише Інтерфакс Україна.

Ніколи в історії МВФ світова економіка не опинялася в глухому куті, - сказала Георгієва під час прес-конференції за підсумками зустрічі з представниками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). - Це гірше, ніж глобальна фінансова криза 2008-2009 рр. Це ні на що не схоже".
На моїй пам'яті - це найважчий час в історії людства, величезна загроза для всього світу, й ми всі маємо згуртуватися", - заявила вона.

Георгієва зазначила, що МВФ спільно зі Світовим банком та іншими міжнародними фінансовими інститутами працює над заходами, які дали б змогу обмежити економічну шкоду від пандемії.

У нашому розпорядженні є $ 1 трлн, і ми маємо намір використовувати з цих коштів стільки, скільки знадобиться ", - сказала вона.

За словами Георгієвої, понад 90 країн уже звернулися по допомогу до фонду.

Вона зазначила також, що відтік коштів інвесторів з emerging markets становить уже майже млрд.

Найбільший ризик, який ми бачимо, - це хвиля банкрутств і скорочень робочих місць, які ускладнять відновлення економіки", - сказала Георгієва.

Раніше стало відомо, скільки часу піде на відновлення сфер економіки, на які вплинув коронавірус.

А світові ціни на продовольство різко знизилися, головним чином внаслідок скорочення попиту, пов'язаного з наслідками пандемії COVID-19.

До речі, українські банки дали згоду на кредитні канікули своїм клієнтам. Про це 3 квітня на брифінгу розповів заступник голови НБУ Олег Чурій.