Суспільство
8 квітня 2020
Соціологи дослідили психоемоційний стан українців під час карантину
Психоемоційний стан на карантині: всі тривожаться, у молоді – ознаки депресії
news-image

Соціологи дослідили психоемоційний стан українців під час карантину в кінці березня та на початку квітня і помітили зростання тривожності, втоми і безсоння, а молодь почала проявляти більше депресивних станів, пише «Є!»  з посиланням на ratinggroup.            

Рівень тривожності є відносно високим серед усіх вікових груп, окрім найстаршої. У старшому віці (50+) менше депресивних настроїв. Серед представників старшої та найстаршої вікових груп частіше спостерігаються розлади сну.

Зростання негативних емоційних станів зафіксовано у представників вікових категорій 18-29 і 30-39 років. У наймолодших в актуальній ситуації з’являються ознаки депресії".

Водночас, серед найстарших громадян України соціологи взагалі зафіксували зниження рівня паніки.

Соціологи пояснюють вікові відмінності у психоемоційних станах із зміною стилів життя:

Молодь більше проявляє депресивних станів через різку зміну стилю життя, примусове звуження соціального кола, зниження активності, кількості вражень та подій."

Водночас, у віці 50+ стиль життя стає з кожним роком все більш карантинним (більше часу проводять дома, менше соціальне коло взаємодії, вихід на пенсію та ін.), тому крім розладів сну, які є нормативними в цьому віці, інші негативні стани старші переживають краще і краще адаптуються до ситуації (знижується паніка).

Соціологи фіксували наявність в респондентів ознак депресії, тривожності, паніки, втоми і розладів сну.

Порівнюючи результати опитувань двох хвиль помітно незначне зростання тривожності, втоми і безсоння. Рівень депресії та паніки залишилися на тому ж рівні. 

Проект виконаний у співпраці з Національною дослідницькою мережею "POLLARIS".

Читайте також: ВООЗ: Європі не час послаблювати карантин.

Читайте також:Через карантин в Україні Міністерство юстиції пропонує амністувати близько 900 ув’язнених