Iнтерв’ю
10 квітня 2020
Володимир В’ятрович: «Фракція»Слуга Народу« може розколотися»
Не варто розраховувати, що у випадку позачергових виборів Зеленський отримає більшу фракцію, ніж ця, що зараз залишилася.
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався з Володимиром В’ятровичем, народним депутатом України від партії «Європейська Солідарність» на тему запроваджених карантинних заходів, політичної ситуації та діяльності в нинішніх умовах Інституту Національної Пам’яті.

Кор.: Європейська солідарність вимагає позачергового засідання Верховної Ради. Які питання мають бути розглянуті в першу чергу?

Володимир В’ятрович: Це закони, які розглядалися на попередньому читанні, зокрема, «антиколомойський закон», який є передумовою подальшої співпраці з МВФ, адже без цієї співпраці нас чекає дефолт. Саме цього й очікує зараз Російська Федерація. Тому потрібно зосередити усі зусилля, аби ухвалити цей закон якомога швидше. Тим паче, є великий спротив депутатів Коломойського, які зареєстрували 16 тисяч правок і намагаються заблокувати прийняття закону.

Наступне питання – це зміни до державного бюджету. Ті зміни, які нам пропонують, нас, партію «Європейська Солідарність», і мене особисто, не задовольняють через абсолютно неприпустимий підхід щодо економії за рахунок виключно культурної складової. Окремі програми пропонують скоротити у фінансуванні на 40-50-70%. Натомість, скорочення забезпечення силовиків, правоохоронних органів, МВС не передбачається.

Кор.: В Україні введено жорсткі карантинні обмеження, які з них вважаєте правильними, а які ні? Які з них можуть бути незаконними та такими, що порушують Конституцію України?

Володимир В’ятрович: У таких умовах карантин потрібен, це правильний метод боротьби з коронавірусною інфекцією. Пересування громадян потрібно обмежувати, адже хворі люди можуть передавати інфекцію іншим, і таким чином темпи зростання захворюваності поширюватимуться. Але у цих умовах немає інформації, скільки засобів захисту є у лікарів, скільки масок було передано аптекам для продажу.

Викликає питання - є вимога перебувати на відкритому просторі у масках, а де ж людям взяти ці маски, адже їх усюди вимагають? Дуже дивні заборони людям 60+ виходити з дому. Як бути самотній старшій людині, якщо найближчий магазин знаходиться на відстані 2 км? Загалом, багато є дивних заборон. От наприклад, чому саме двом особам можна разом перебувати на відкритому просторі, а не більше? Таке саме із забороню прогулянок парками. Зараз на вулиці сприятлива погода і саме перебування на свіжому повітрі, на сонці, може покращити стан нашого імунітету та захисних сил організму. Я усі ці спірні пункти сформулював та подав на прем’єр-міністра Шмигаля. Нехай вони обґрунтують, на чому саме базуються ці, як на мене, неправомірні кроки уряду.

Кор.: Як Ви оцінюєте теперішню роботу Інституту Національної Пам’яті? Чи все робиться правильно і що б Ви додали до цієї діяльності?

Володимир В’ятрович: Поки що важко оцінювати роботу Інституту Національної Пам’яті з кількох різних причин. Діючий керівник очолив Інститут наприкінці минулого року. Було продовжено низку проектів, спрямованих на завершення процесу декомунізації, добре, що така робота продовжується. З мінусів – бракує інформаційної активності, немає взагалі інформації, що відбувається і чим займається Інститут. Але разом з тим я розумію причини цього. Досі не вирішено питання з бюджетом установи, і саме зараз уряд урізає фінансування Інституту Національної Пам’яті, фактично, залишаються кошти лише для зарплат співробітників. Коли буде налагоджено питання з фінансуванням, тоді ми зможемо побачити спроможності нового керівництва та саме чому надається пріоритет.

Кор.: У так званій коаліції великий «монорозкол». Чи може фракція «Слуга народу» взагалі перестати існувати і чи не призведе це до позачергових виборів у Верховну Раду?

Володимир В’ятрович: Я думаю, що фракція може справді розколотися, судячи з результатів голосування щодо «антиколомойського закону» та бажання окремих депутатів повернути Коломойському Приватбанк. Голосування показало, що близько 40 депутатів зі «Слуги народу» є «слугами» Коломойського, а не народу, чи навіть президента. Відповідно, для того аби цей закон було ухвалено в парламенті, «слуги народу» повинні заручитися підтримкою Європейської солідарності, «Голосу». Тобто, партія «Слуга народу» має йти нам на поступки, аби в кінцевому результаті закон було ухвалено.

Яким чином далі буде розвиватися ситуація – зараз важко сказати, немає постійних засідань парламенту. Є велика кількість депутатів, які фактично блокують прийняття закону по Коломойському.

Не варто розраховувати, що у випадку позачергових виборів Зеленський отримає більшу фракцію, ніж ця, що зараз залишилася. Адже його рейтинг продовжуватиме падати. Варто сказати, що ситуація дуже стрімко змінюється, враховуючі усі ці екстремальні умови.

Країна не готова до довгого перебування в карантині. Ще до карантину внаслідок невдалого керування ми мали слабку економіку, а що уже казати про сьогоднішні умови. Україна послаблена й політичною ситуацією, пов’язаною з частою зміною міністрів. Усе це може ще більше поглибити політичну кризу.

Кор.: Дуже дякую Вам за увагу та витрачений час.

Нагадаємо, у Київській області карантин посилять вже в ці вихідні, а в Івано-Франківській, Тернопільській та Львівській - вводять надзвичайні заходи

Як стало відомо, на засіданні в середу, 8 квітня, уряд зняв заборону, яка була введена з 16 березня по всій країні одночасно з карантином

Голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко наприкінці березня заявив, що політсила Зеленського відмовилася від держфінансування до кінця року, однак на практиці це рішення не втілено в життя.

Читайте також:МОЗ відправив перевірку в Івано-Франківську область