Iнтерв’ю
10 квітня 2020
Без допомоги МВФ ми ризикуємо мати катастрофічні наслідки, - Наталія Піпа
Ексклюзивне інтерв'ю.
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!»  поспілкувався з  Наталією Піпою, українською громадською та політичною діячкою, активісткою, пластункою. Також вона є  колишнім членом організації AIESEC, ексчленкинею Української Галицької партії, співзасновниця ГО «Кращий Сихів». Зараз Наталія народна депутатка України IX скликання від партії «Голос».

Кор.: В Україні посилено карантинні заходи. Вже є як мінімум три позови до суду щодо їх незаконності. Що з введеного Ви вважаєте правильним, а що ні?

Наталія Піпа: Мене абсолютно не дивують позови, впевнена - їх буде більше. Не розумію, на що сподівалась влада, вводячі такі необгрунтовані і юридично суперечливі обмеження, які не лише порушують права і свободи людей, а й фактично ставлять під сумнів статус Конституції - як основного і непорушного закону України.

На мою думку, має бути не просто жорсткий карантин, а обгрунтовані обмеження. Тому, фракція "Голос" запропонувала зміни до цієї сумнозвісної урядової постанови, які зроблять обмежувальні правила більш зрозумілими, ефективними і менш шкідливими для людей.

Ці пропозиції включають: прогулянки вулицями групам людей, які проживають разом; прогулянки в парках і скверах удвох, якщо ці особи проживають разом, та/або супроводжують дитину;  збільшення віку з 14 до 16 років осіб, яких мають супроводжувати дорослі; соціальну дистанцію для людей, що не проживають разом, у 1,5 м у громадських місцях; перевезення працівників закладів охорони здоров’я та підприємств ключової інфраструктури без попереднього погодження з Нацполіцією; забезпечення піклування і доставки продуктів та речей першої необхідності громадянам, що досягли 60-річного віку, та за якими нема кому доглядати й піклуватися; виключно лікарем встановлення необхідності самоізоляції через підозру на коронавірус.

Якщо люди бачитимуть логічність карантинних обмежень - вони їх будуть дотримуватись. Бо виходить, що зараз старшим людям заборонили виходити з дому, але не подбали про забезпечення їх продуктами і ліками. В парках, скверах, зонах відпочинку з дитиною гуляти не можна, а з собакою - можна. Це нонсенс! Влада має терміново це виправити.

Кор.: Багато українців залишились без роботи через карантин. Від держави немає допомоги таким людям. Як можна вирішити це питання, щоб люди хоча б мали що поїсти?

Наталія Піпа: Держава має захистити не лише здоров'я громадян, а й економіку, від цього залежить, чи матимуть завтра люди за що жити і що їсти. Що сьогодні запропонувала людям влада? Дозволила працювати ломбардам, щоб люди несли туди, що мають і влізали в борги. Це неприпустимо.

Саме тому, «Голос» закликає владу - якнайшвидше впровадити режим гнучкого карантину. Ми пропонуємо, щоб вже найближчі тижні підприємства мали можливість відновити свою роботу. Але вони повинні чітко дотримуватися умов санітарно-епідеміологічного режиму: забезпечити для всіх співробітників та відвідувачів обов'язкове використання засобів індивідуального захисту, зокрема масок;  контроль температури; обробку рук деззасобами; дезінфекцію приміщень; безпечну доставку людей на роботу та обмеження кількості відвідувачів.

Наприклад, є нелогічність у тому, що магазини працюють, а продовольчі сільськогосподарські ринки - ні, хоча ці ринки теж мають адміністрацію, охорону, які можуть слідкувати за дотриманням санітарно-епідеміологічного режиму. Вони мають працювати, щоб не було дефіциту продуктів та росту цін на продукти.

Ми пропонуємо зосередитись на захисті громадян, які входять до груп ризику (за станом здоров'я, пенсіонери, соціально незахищені, вагітні). Потрібно захистити їх від перебування у громадських місцях і надати їм соціальну допомогу. Наприклад, пенсіонерам забезпечити грошову допомогу та доставку продуктів та ліків додому. Працюючим людям - 70% зарплати, як це наразі діє у багатьох європейських країнах.

Крім того, я впевнена, що має бути чіткий план виходу з карантину, який буде включати відповідну економічну стратегію, з поновленням і створенням робочих місць, розвитком бізнесу тощо.

Кор.: В Україні навчання проводиться по телебаченню. В мережі виникли суперечки щодо того, по яких каналах транслювати уроки, а по яких ні. Якої Ви позиції щодо цього запитання?

Наталія Піпа: Я повністю підтримую ініціативу відеоуроків для учнів. Але я категорично проти того, щоб ці відеоуроки транслювали на пропагандистських каналах, які перебувають під прямим впливом своїх московських господарів і регулярно у своїх ефірах поширюють мову ворожнечі. Цільу цих каналів одна - збільшити аудиторію своїх глядачів, в даному випадку мова йде про наших дітей.

Що наші діти можуть побачити і почути на цих каналах, крім відеоуроків? Що ніякої російської агресії немає, що потрібен "мир за будь яку ціну", на умовах Путіна, що в Україні нас 6 років триває не війна, а "внутрішній конфлікт". Це питання національної безпеки!

Зараз ці уроки можна дивитися на ютуб каналі МОН. Але маємо визнати, не в усіх населених пунктах діти мають доступ до інтернету - вони вимушено дивляться медведчуківські телеканали.

Тому, моя позиція у тому, щоб по перше - з'ясувати, чому саме ці канали транслюють навчальний контент, і за чиї кошти. Я вже направила відповідні запити до Офісу президента і керівникам інших телеканалів, щоб вияснити, чи отримували вони пропозицію щодо трансляції, чи може запропонували лише "обраним" телеканалам.

А по друге - якщо влада хоче зберегти нашу державність - вона має припинити трансляцію на ворожих до України телеканалах і долучити інші телеканали до трансляції.

Кор.: Багато хто говорить про так званий "антиколомойський закон" і його важливість. Чи такий цей закон важливий насправді і що він дає Україні?

Наталія Піпа: Наша економіка зараз фактично паралізована. Без допомоги МВФ ми ризикуємо мати катастрофічні наслідки - дефолт. А це означає, що Україну вважатимуть ненадійним партнером, зовнішні партнери від нас відвернуться, жоден інвестор до нас не прийде і ми залишимося сам на сам зі своїми економічними проблемами. Або ще гірше - потрапимо в рабство Росії, яка тільки цього й чекає. Тому так важливо зараз ухватити цей закон.

Крім того, "антиколомойський закон" став своєрідним маркером. Він чітко показав, хто відстоює інтереси України, а хто захищає інтереси окремого олігарха.

Ми бачимо, що деякі депутати подали резонансну кількість поправок - більше 16 тисяч! Якщо Парламент зараз зайде в розгляд цих правок, процедура затягнеться на місяці. А наша економіка потребує допомоги зовнішніх партнерів вже зараз, тому, треба шукати інші варіанти. Я знаю, що на погоджувальній раді обговорювали, що є альтернативні законопроєкти, схожі на той, який ми прийняли у першому читанні. Є ймовірність, що один з них може бути розглянутий за скороченою процедурою.

Якщо цей законопроект буде по суті аналогічний тому, який ми прийняли в першому читанні, я його підтримаю. Ми не можемо ризикувати Україною, через інтереси олігархів. Нам треба рятувати нашу економіку.

Нагадаємо, У "Голосі" вимагають негайного продовження блокування російських соцмереж.

Також повідомляли,що партія "Голос" лідера групи "Океан Ельзи" Святослава Вакарчука обрала своїм новим керівником народного депутата Кіру Рудик.

Читайте також:Юлія Клименко: «Більшість запропонованих кандидатур в оновлений Кабмін мають сумнівну репутацію»