Україна
15 квітня 2020
Вінниця очолила рейтинг можливостей міст України - дані опитування
Друге місце в рейтингу посів Івано-Франківськ.
news-image

Вінниця очолила рейтинг можливостей міст в опитуванні Міжнародного республіканського інституту щодо настроїв жителів міст-обласних центрів за низкою показників, повідомив заступник директора соціологічної групи "Рейтинг" Любомир Мисів. Про це повідомив заступник директора соціологічної групи "Рейтинг" Любомир Мисів виданню Інтерфакс Україна.

За рейтингом можливостей на першому місці знову Вінниця. Причин тут декілька, насамперед це пов'язано з високою довірою до місцевої влади, вірою в те, що місцева влада може створити хороші умови для розвитку міста, для розвитку та самореалізації громадян", - сказав Мисів під час онлайн-презентації "Шосте всеукраїнське муніципальне опитування Міжнародного республіканського інституту (МРІ)" у середу.

Друге місце в рейтингу посів Івано-Франківськ, за яким слідують Житомир, Луцьк, Львів і Рівне. Останні позиції в рейтингу посіли Миколаїв, Полтава та Сєвєродонецьк.

Зокрема, жителі обласних центрів найвище оцінили такі показники, як можливість вільно пересуватися усіма частинами та районами міста, різноманітно проводити дозвілля і можливість вільно реалізовувати свої духовні потреби. Тим часом, критично респонденти оцінили можливості займатися підприємницькою діяльністю, включення у формування рішень у місті та можливості отримання достатньої кількості грошей за свою роботу.

У рейтингу оцінки напряму розвитку міста перші позиції посіли Хмельницький (77% опитаних вважають, що справи в місті загалом йдуть у правильному напрямі), Чернігів (72%), Івано-Франківськ (72%), Вінниця (71%), Маріуполь (62%).

Рейтинг оцінки напряму розвитку України очолив Миколаїв (36% вважають, що справи в Україні загалом йдуть у правильному напрямі). Загалом 42% опитаних у всіх містах вважають, що справи в їхньому місті йдуть у правильному напрямі, і 28% респондентів вважають, що справи в Україні йдуть у правильному напрямі.

Рейтинг міст за індексом задоволеності якістю сфер і послуг також очолила Вінниця, за якою слідують Івано-Франківськ, Чернігів, Хмельницький і Харків. Найнижчі позиції в цьому рейтингу посіли Миколаїв, Чернівці та Херсон. Однак, за словами Мисіва, різниця між містами у рейтингу не є значною, показники відрізняються лише у 0,1%, що свідчить про те, що між обласними центрами є значна конкуренція.

Найпозитивніше оцінюють діяльність місцевого голови жителі Хмельницького (80% "у повній мірі" або "скоріше" схвалюють його діяльність). Після цього йдуть Івано-Франківськ (78%), Чернігів (78%), Вінниця (70%), Харків (68%). Найменше схвалюють дії мера жителі Сєвєродонецька та Херсона. Що стосується оцінки діяльності місцевої ради, на найвищих позиціях у рейтингу опинилися Хмельницький (71% "у повній мірі" або "скоріше" схвалюють її діяльність), Івано-Франківськ (70%), Чернігів (64%), Вінниця (68%), Харків (61%). Найменше схвалюють дії місцевої ради жителі Сєвєродонецька та Херсона.

Опитування проводилося в період із 25 січня до 17 лютого і досліджувало настрої жителів міст-обласних центрів щодо: оцінки якості обслуговування та послуг, оцінки рівня можливостей у місті, взаємодії з установами місцевого самоврядування, оцінки діяльності державних і недержавних інституцій, сфери муніципального розвитку, електоральних симпатій і мотивів електорального вибору, міграційних настроїв жителів міст, ідентичності міст.

Всеукраїнське муніципальне опитування Міжнародного республіканського інституту проводиться шостий рік поспіль у 24 обласних центрах України, що не перебувають під контролем російських чи проросійських сил, включаючи Маріуполь та Сєвєродонецьк на Донбасі. Опитування проведено на основі вибірки, яка налічувала 19200 респондентів.

Опитування профінансувало Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Попередні дослідження були проведені за підтримки уряду Канади та Національним фондом на підтримку демократії (NED).

Нагадаємо, ІТ-галузь в Україні зростає вп'ятеро швидше за світові темпи.

Як стало відомо, станом на 1 квітня 2020 року доходи понад 1 млн грн задекларувала 1761 фізична особа.  При цьому у березні декларації про майновий стан і доходи подали 749 громадян.

Ігор Петрашко розповів, що підприємці отримають безпроцентні кредити і позики на виплату зарплати. Перша програма може бути запущена за тиждень, друга – за два тижні, оскільки потрібні будуть законодавчі зміни.

Читайте також:Які видатки з бюджету скоротили найбільше (інфографіка)