Політика
18 квітня 2020
Ініціатор референдуму в Нідерландах про асоціацію ЄС-Україна співпрацював з росіянами - ЗМІ
Нідерландський ультраправий політик Тьєррі Боде, був пов'язаний з прокремлівським політологом і пропагандистом
news-image

Нідерландський ультраправий політик Тьєррі Боде, який очолював кампанію проти угоди про асоціацію між ЄС і Україною, був пов'язаний з прокремлівським політологом і пропагандистом.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в розслідуванні телевізійної програми "Zembla" і De Nieuws BV, пише «Є!», з посиланням на УП.

За даними журналістів, Тьєррі Боде, лідер антиіммігрантської партії "Форум за демократію" (FvD), відправляв колезі в WhatsApp повідомлення про Володимира Корнілова перед референдумом в Нідерландах щодо угоди про асоціацію ЄС-Україна.

Корнілов з 2004 по 2013 рік працював директором Інституту країн СНД в Києві. Штаб-квартира організації знаходиться в Москві. Раніше в ЗМІ публікувалися електронні листи, які показують, що інститут регулярно звітував безпосередньо перед Кремлем.

Боде познайомився з Корніловим в кінці 2015 для інтерв'ю на російському сайті і з того часу вони підтримували зв'язок. 

Я домовився про зустріч з ним сьогодні вдень. Це дуже впливовий хлопець, - написав Боде 2 жовтня в групі FvD.

Також Боде, судячи з усього, знав про зв'язки Корнілова з Кремлем. Коли колеги запитують, хто такий Корнілов, він відповідає: "росіянин, який працює на Путіна".

У наступні місяці вони зустрічаються кілька разів, Боде запрошує його виступити на зустрічі FvD і перекладає дві статті Корнілова голландською мовою. Вони з'являються в блозі GeenStijl, який стане інформаційним ядром пропаганди євроскептиків перед референдумом.

У листопаді 2015 року Боде відправив повідомлення Хенку Оттену - колишньому скарбнику FvD, який був виключений з партії минулого року, про те, що хотів припинити працювати коментатором у телевізійній мережі Powned.

Можливо, Корнілов захоче доплатити, - йдеться в одному з повідомлень.
В іншому він подякував Оттену за підтримку, написавши: Корнілов не може конкурувати з цим з усіма своїми грошима.

 Обидва повідомлення супроводжувалися смайликами.

У заяві, опублікованій перед виходом програми, Боде відкинув звинувачення і заявив, що заяви про Корнілова були частиною "триваючого розіграшу" і були "грайливим перебільшенням".

Без сумніву, протягом декількох років і кількох дуже інтенсивних кампаній можна знайти велику кількість заяв, зроблених у внутрішніх групах WhatsApp або в інших контекстах, які здаються серйозними або, навпаки, важко сприймати всерйоз. Іноді ми випускаємо пар в повідомленні. Іноді ми захоплюємося, - сказав він.

Боде також сказав, що нічого не знав про зв'язки Корнілова з Кремлем, хоча зазначив, що у нього було "підозра".

Читайте також: Ринок землі в українців вкрали більшовики, - Савінцев