Судді поскаржилися на скорочення їхніх зарплат до 47 тисяч гривень: «шкодить незалежності суду»
Рада вважає, що зміни до бюджету у частині зниження суддівської винагороди «не відповідають принципу верховенства права»
news-image
Зміни до держбюджету передбачають зменшення зарплат для службових і посадових осіб бюджетних установ, до кінця карантину вони можуть бути не більше ніж 47 тисяч гривень. Судді вже назвали це рішення неконституційним.

Про це йдеться у висновку Вищої ради правосуддя, пише «Є!».

Рада вважає, що зміни до бюджету у частині зниження суддівської винагороди «не відповідають принципу верховенства права».

Розмір винагороди судді встановлюється законом про судоустрій та не може визначатися іншими нормативно-правовими актами, а фінансова складова є невід’ємною частиною забезпечення незалежного судочинства, — йдеться у висновку.

Також ВРП процитувала статтю 130 Конституції, яка каже, що «держава забезпечує фінансування та належні умови для функціонування судів і діяльності суддів».

Зазначимо, що переважна більшість населення України не довіряє судовій системі.

Наприклад, опитування фонду «Демократичні ініціативи» від липня 2019 року показало, що довіряють судам лише 14% населення, 75% — не довіряють. Соціологи зазначали, що така тенденція зберігається роками.

Читайте також: Ініціатор референдуму в Нідерландах про асоціацію ЄС-Україна співпрацював з росіянами - ЗМІ