Суспільство
24 квітня 2020
Відра у палатах замість туалетів: лікарня Почаєва немає власних очисних споруд
Але головна санлікарка Тернопільщини великої проблеми у цьому не бачить.
news-image

У лікарні Почаєва Тернопільської області, де лікують хворих з коронавірусом, немає власних очисних споруд. Тому пацієнти медзакладу не можуть ходити до вбиральні, йдеться у сюжеті ТСН.

Замість туалетів у палатах стоять пластикові відра. Відео для ТСН відзняли пацієнти Почаївської райлікарні, яка уже півтора тижні працює як шпиталь для коронавірусних. Кажуть, це ще ВІП-варіант, бо відер кілька, а також вони мають кришки. Натомість в іншому відділенні цієї ж лікарні на всю палату одна ємність і без накриття.

Хворих, яких поклали їх в терапевтичне відділення, не випускають в туалет, що на поверсі. Їм принесли відро для ходіння в туалет для чотирьох: без кришки, залізне відро звичайне. Це відро стоїть майже добу, поки санітарка його не винесе", - розказала родичка пацієнтки Людмила Тараненко.

Це підтверджує і пацієнтка, яка лежить у інфекційному відділенні. Вона каже, що у них на кожну своє цеберко, але користуватися ним треба при всіх: 

Кожен сідає на своє відро. Спочатку я пів дня терпіла-терпіла, а потім вже почала сідати. Отак от".

Немає в палатах і рукомийників, скаржаться пацієнти. Воду людям приносять для вмивання призначене інше відро, яке ви теж бачите на відео. Потім усі ємкості забирають санітарки. 

Молодша медсестра з поліативного відділу говорила, що той запах випорожнення стоїть в горлі. Ми мусимо це все мити, виливати. Але ж вони носять це виливати в свій загальний туалет, каналізації нема, обеззараження немає", - розказує санітарка рентген-кабінету Почаївської райлікарні Тетяна Демчук.

Все тому, що дезинфікувати туалети як годиться у випадку з коронавірусом в закладі не можуть, каже її головний лікар. Почаївська лікарня узагалі не мала бути у списку опорних. Утім, спочатку тут з'явився один хворий на коронавірус. Від нього заразилися медики, а потім почали надходити інші пацієнти. До того, що в тут буде більше тридцяти ліжок із інфікованими або з підозрою, лікарня була не готова. Навіть ці пластикові відра їм закупили волонтери.

Це взагалі ніде не прописано. Є стільки проблем, які треба вирішити, крім біотуалетів. Нам треба спасати хворих. Якими умовами, нас ніхто не питає, нас не питають, що в нас медпрацівники почали більше хворіти. Нас питають: скільки надійшло, чим лікуєте, як лікуєте і до побачення", - каже головний лікар Почаївської райлікарні Богдан Кучер.

Те, що заклад не має власних очисних споруд і не може дезинфікувати туалети, головна санлікарка Тернопільщини знає. Утім, великої проблеми у цьому не бачить. 

Тому вони ходять в палатах і дезінфікуються в окремих ємностях. Тоді зливається в каналізацію. Це номерна лікарня, яка не має таких власних очисних споруд, немає свого якогось септика, от і все. Нічого страшного немає. Все добре", - каже головна державна санітарна лікарка Тернопільської області .

Не добре, кажуть столичні епідеміологи. Лити хлорку у відра - це не вихід, а тим більше публічно випорожнюватися у них в палатах. 

Мють бути очисні споруди, у яких застосовується метод знезараження. Там є певна методика, певні концентрації хлору. Все це розраховано. А так плюснути хлор може кожен, але чи подіє це", - наголошує епідеміологиня Людмила Мухарська.

Ще одним варіантом, каже епідеміолог, могли б стати біотуалети, але, за умови, правильного знезаражування. Утім, вже заперечує головний лікар Почаївської лікарні, де взяти гроші на дорогі біотуалети, якщо навіть маски медикам купили за кошти волонтерів. 

Нагадаємо, за даними ЦГЗ, станом на 9:00 24 квітня в Україні 7647 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 193 летальні, 601 пацієнт одужав. За добу зафіксовано 477 нових випадків.

Раніше Ляшко заявив, що найближчим часом, імовірно, буде запущено масове ІФА-тестування на антитіла до нового коронавірусу – для визначення наявності імунітету до коронавірусної хвороби.

Також ми повідомляли, що закупівлю апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ) вітчизняного виробництва обговорили на традиційній нараді з питань запобігання поширенню епідемії COVID-19 під головуванням Президента Володимира Зеленського.

Читайте також:У «коронавірусних» відділеннях Олександрівської лікарні Києва закінчуються місця