Просто так перекинути комусь на картку велику суму грошей вже не вийде
В Україні змінюють правила грошових переказів
news-image

Починаючи з 28 квітня 2020 року в Україні зміняться правила грошових переказів. 

Нові вимоги вводяться в зв'язку зі вступом в силу закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення", пише «Є!» .       

Для операцій до 5 000 грн нічого не зміниться. Але оновлені вимоги встановлюють, що для операцій, що перевищують поріг в 5 000 грн (сьогодні ця сума становить 15 000 грн) необхідно буде пред'являти документи, що засвідчують особу (або, якщо мова йде про поповненнях через термінал, то вставити в термінал свою банківську карту для ідентифікації), якщо людина буде:

  • відправляти грошові перекази без відкриття рахунку на більш ніж 5 000 грн;
  • поповнювати рахунки інших осіб, переводити комусь гроші на картку, якщо сума більше 5000 грн;
  • поповнювати рахунки в платіжних терміналах на суму понад 5 000 грн;
  • оплачувати товари або послуги за допомогою переказу коштів, наприклад, при доставці з післяплатою (наприклад, за посилку, яку потрібно отримати у відділенні поштового оператора), якщо вартість посилки перевищує 5 000 грн. 

Яких виплат не торкнеться обмеження в 5 000 грн:

  • оплат за житлово-комунальні послуги, сплати податків, штрафів або інших обов'язкових зборів і платежів (незалежно від суми);
  • погашень по кредитах - в сумі до 30 тис. грн;
  • знять грошових коштів з особових рахунків;
  • оплати товарів і послуг за допомогою банківський карти.
Якщо в операції бере участь платіжна картка, то вважається, що людина вже була ідентифікована. Адже вона подавала паспорт, ідентифікаційний код, заповнювала анкету і проходила фінансовий моніторинг в банку. Якщо ви здійснюєте операції за участю платіжної картки, ніякої додаткової ідентифікації не потрібно, і змін при здійсненні платежів після 28 квітня ви не відчуєте", - зазначила юрист Оксана

Слід також врахувати, що через небанківські платіжні термінали (наприклад, EasyPay або 24nonStop) суму більше 5000 грн. ви не проведете. З цього приводу є роз'яснення НБУ.

Читайте також: В Україні перевіряти клієнтів банків будуть по-новому: чиї рахунки та перекази заблокують.

Читайте також:Як вплинув карантин на фінанси українців (інфографіка)