Події
28 квітня 2020
Онлайн-конференція глав МЗС у «нормандському форматі» відбудеться 30 квітня – Кулеба
Сторонам наразі треба оцінити те, що вже було зроблено з моменту Паризького саміту.
news-image

Онлайн-конференція міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії в «нормандському форматі» відбудеться 30 квітня.

Про це повідомив голова МЗС України Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу у вівторок, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

Давно назріла необхідність у розмові міністрів «нормандського формату», адже ми бачимо, що рішення нормандського паризького саміту пробуксовують, і ми маємо дати імпульс на шляху до їх виконання для того, щоб відкрити шлях до наступного саміту в Берліні, де треба буде досягати нових домовленостей і рухатися до припинення війни, деокупації українських територій і, врешті-решт, до припинення російської агресії загалом», – сказав Кулеба.

Він додав, що сторонам наразі треба оцінити те, що вже було зроблено з моменту Паризького саміту, встановити причини, чому на певних напрямках переговорів «відбувається стагнація» і напрацювати «нариси рішень для наявних проблем», а також надати імпульс Тристоронній контактній групі.

Раніше і міністр закордонних справ Німеччини Хейко Маас анонсував на цей тидждень переговори зі своїми колегами з України, Франції та Росії, які будуть спрямовані на відновлення зусиль з припинення бойових дій на сході України.​

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 000 до 13 200 людей.

Раніше повідомляли, що зустріч лідерів "нормандського формату" може не відбутися в квітні в Берліні через заяви Києва і ступеня виконання узгодженого "Паризького пакету". Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Андрій Руденко.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що останній саміт лідерів країн "нормандського формату" підтвердив право окупованого Донбасу на "мовне самовизначення".

Читайте також:ЄС та США відреагували на підсумки саміту «нормандської четвірки»