Політика
29 квітня 2020
Розпочалось чергове засідання Кабміну. Основні тези
Прийнято порядок денний.
news-image

Розпочалось чергове засідання Кабміну. 

Прем'єр каже про плани ввести "адаптивний" карантин після 11 травня. Тобто - посилення карантину тільки в конкретних регіонах в разі локальних спалахів. При цьому прем'єр підкреслив, що ті ж ринки зможуть працювати тільки виконуючи санітарні норми. І закликав змиритися з тим, що на найближчий час маски, соціальна дистанція і дезінфекція будуть постійною нормою життя. Також він закликав політсили не хитати ситуацію в країні і не виводити людей на мітинги, налякавши спалахом захворювання:

Карантин однозначно буде ослаблений, але якщо не буде зростання кількості хворих.Ми вчасно зайшли в карантин і вчасно з нього вийдемо. А безвідповідальні заклики українців вийти з карантину достроково наражають всіх на небезепеку"

Шмигаль додав, що менша кількість хворих в Україні у порівнянні з іншими країнами, здобуток карантинних заходів, відповідальності і їх дотримання.
Він зазначив, що уряд розуміє коли і які кроки треба зробити. До того ж, Кабмін нещодавно презентував 5 етапів виходу з карантину.

Робота продовольчих ринків під час пандемії має регламентуватися чіткими санітарними нормами. Сьогодні Уряд підтримав критерії, розроблені МОЗ та Мінекономіки, які дають змогу ринкам відновити свою діяльність.

Основною умовою роботи продовольчих ринків є рішення відповідного територіального органу Держпродспоживслужби про дотримання протиепідемічних вимог.

Кабмін розглянув проект закону «Про внесення зміни до статті 6 Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік». Метою прийняття закону є запровадження механізму надання державних гарантій на портфельній основі та спрямовано на забезпечення доступу до кредитування суб’єктам господарювання, які зазнали значних фінансових втрат через обмежувальні заходи у зв'язку з поширенням коронавірусу.

Кабмін розглянув проект постанови про внесення змін до порядку розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків з постачальником природного газу, на якого покладено спеціальні обовʼязки.

Метою проекту є створення умов для сталої роботи підприємств теплоенергетичного комплексу в умовах карантину, а також підготовки та безперебійно проходження опалювального періоду 2020/21.

Також Кабмін розглянув проект постанови, згідно з якою затверджується Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати одноразової грошової винагороди особам, яким присвоєно звання Герой України за здійснення визначного геройського вчинку. Обсяг видатків становить 21 755, 7 тис грн для здійснення виплати 207 особам та членам їхніх родин.

Мінветеранів стало відповідальним виконавцем бюджетної програми з отримання житла для осіб з інвалідністю І - ІІ групи, які отримали інвалідність внаслідок поранень, одержаних під час Революції Гідності.

Кабмін розглянув проект постанови, спрямований на забезпечення фінансування продовження реконструкції Міжнародного аеропорту «Одеса».

Уряд підтримав проєкт закону, який пропонує запровадити механізм надання кредитів представникам малого бізнесу під державні гарантії (на портфельній основі). Якщо підприємець не зможе показати «дохід», адже не працював під час карантину, він все одно зможе отримати кошти. Гарантом виступить держава.

Важливо, щоб бізнес безперешкодно мав можливість отримувати додатковий ресурс у непростих умовах коронакризи. Сподіваюсь, що Верховна Рада якнайшвидше підтримає законодавчі зміни.

Кабмін розглянув проект постанови, згідно з якою утворюється Департамент боротьби з наркозлочинністю як міжрегіональний територіальний орган Нацполіції.

Кабмін змінив розподіл обсягу субвенції місцевим бюджетам на “Нову українську школу” у 2020 році.

Кабмін затвердив порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів (запроваджується з 1 січня 2021 року), ЄСВ та інших платежів, які контролюються Податковою службою.

Кабмін затвердив план заходів реалізації державної політики у сфері професійної (професійно-технічної) освіти “Сучасна професійна (професійно-технічна) освіта” на 2020-2027 роки. Кожні три роки планують проводити аналіз ринку праці на регіональному рівні, затверджувати регіональні програми розвитку професійної (професійно-технічної освіти).

2020 - 2021 роки ― пілотний проєкт разом з КМДА, КОДА, утворення центрів професійної досконалості.

Кабмін затвердив перспективний план Херсонської області. Буде створено 49 громад, та перспективний план Хмельницької області - буде створено 60 громад. Згідно затвердженого перспективного плану Луганської області - буде створено 37 громад

Головою Державної аудиторської служби України призначили Пліса Геннадія Васильовича.

Першим заступником міністра розвитку громад та територій України призначили Лозинського Василя Мироновича.

Державним секретарем Міністерства соціальної політики призначили на 2 місяці випробувального терміну Суярка Сергія Миколайовича.

Першим заступником Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру призначили Мороз Юлію Анатоліївну.

Новий голова податкової - Любченко Олег Миколайович.

Звільнили з посади заступника Міністра розвитку громад та територій України – Москаленко Валентину Володимирівну.

Призначення в місцевих державних адміністраціях:
Вінницька область
Призначення:
Науменко Таїсії Іванівни головою Тростянецької РДА
Боровського Олега Володимировича – головою Тульчинської РДА

Житомирська область:
Призначення Сивка Володимира Володимировича головою Лугинської РДА.

Тернопільська область
Призначення:
Гуцула Юрія Васильовича головою Борщівської РДА
Кравчук Олени Ярославівни головою Бучацької РДА
Михайліва Миколи Петровича головою Козівської РДА
Ясіновського Василя Андрійовича головою Кременецької РДА
Молчанової Галини Володимирівни головою Монастирської РДА

Черкаська область
Призначення:
Риженка Анатолія Володимировича головою Маньківської РДА.
Валюка Володимира Григоровича головою Христинівської РДА.

Кабмін визначив переможців конкурсів на укладення угод про розподіл вуглеводнів.

Кабмін прийняв порядок використання коштів для закупівлі апаратів штучної вентиляції легень. Головним розпорядником бюджетних коштів і відповідальним за реалізацію бюджетної програми стає МОЗ.

Нагадаємо, у центрі Києва зібралися підприємці, які вимагали завершити карантин 1 травня, щоб у них була можливість відновити роботу та повноцінно працювати.

Раніше президент України Володимир Зеленський повідомив, що поточного тижня Кабінет Міністрів України і Національний банк України мають представити програми іпотеки для населення за ставкою близько 10% і кредитів малому бізнесу за низькою ставкою для виплати зарплат працівникам.

Читайте також:Кабмін виділив 6 мільярдів на допомогу з безробіття