Суспільство
7 травня 2020
Супрун пропонує встановити у метро столиці спиртовмісні антисептики
Гігієна рук, зокрема миття милом та водою, — один з найбільш ефективних способів для знищення небезпечних патогенів, які легко можуть перенестися з поверхонь на наші руки, на руки іншої людини чи інші поверхні.
news-image

Вірус SARS-CoV-2 не зникне з послабленням чи завершенням карантинних заходів.

Про це пише Уляна Супрун у Фейсбук.

Але ми вже можемо діяти, аби готуватися до виходу з карантину! Як? Розповідаємо. Уявіть ситуацію, як після поступового зняття обмежень ви опиняєтеся у громадському транспорті. Наприклад, у метро. Навколо безліч людей, поверхонь, до яких всі торкаються, та немає можливості помити чи обробити антисептиком руки", - пише Уляна Супрун.

Гігієна рук, зокрема миття милом та водою, — один з найбільш ефективних способів для знищення небезпечних патогенів, які легко можуть перенестися з поверхонь на наші руки, на руки іншої людини чи інші поверхні. Особливо, в громадських місцях, де ймовірне велике скупчення людей.

Проблемою є те, що у таких місцях найчастіше немає доступу до води і мила та можливості його забезпечити. Що робити? Рішенням може бути встановлення спиртовмісних антисептиків, яким зможе скористатися кожен у разі необхідності. І ми пропонуємо зробити це у КП "Київський метрополітен". За планом уряду, відкриття метро у Києві планується у кілька етапів. На третьому з п’яти етапів виходу країни з карантину, метрополітен запрацює для "окремих категорій громадян і буде їздити з певними обмеженнями". На передостанньому (четвертому етапі), метро запрацює в звичайному режимі. https://bit.ly/3c7SIEc Це може статися вже досить скоро, тож до цього часу треба розпочати підготовку якомога швидше. Можна вимагати встановити диспенсери з антисептиками на станціях метро у Київському метрополітені, аби кожен мав змогу скористатися ним на вході чи виході з метро, та тоді, коли це буде необхідно. І ми вже створили для цього петицію!", - пропонує пані Уляна.

Тут можна почитати бріф ArcUA.org щодо обґрунтування встановлення антисептиків у київському метро з приблизними розрахунками та прикладами таких ініціатив в інших містах: https://bit.ly/2SXa3IH

Тут можна підписати петицію, аби ця ініціатива запрацювала: https://bit.ly/3dmZ2rL

Більше чистих рук в метро, менші ризики передачі вірусу SARS-CoV-2 та інших збудників хвороб! Підписуйте та поширюйте петицію!", - додала Супрун.

Нагадаємо, у Всесвітній організації охорони здоров'я вважають «дуже реальним» повернення країн до жорсткого карантину у зв'язку з поширенням коронавірусу.

Як ми писали, вірусологічні лабораторії в різних регіонах України повідомляють про перевантаження і неможливість проводити необхідну кількість тестування на коронавірус. Зокрема, у Житомирі головний санітарний лікар області направив у місцеві лікарні листа, в якому повідомив, що вірусологічна лабораторія обласного лабораторного центру з 7 по 9 травня не буде приймати матеріали для ПЛР- досліджень.

До речі, Кабінет міністрів дозволив проведення планових операцій, які були заборонені під час карантину.

Зазначимо, у штаті Нью-Йорк, де зафіксували найбільше випадків інфікування у США, дозволили тестувати на коронавірус в аптеках.

Читайте також:У період коронавірусу зросла потреба в соціальних послугах для сімей з дітьми  в групі ризику