Українська фармкомпанія шукає донорів для розробки препарату від COVID-19: як ним стати
Потрібно знайти щонайменше 500 людей, які перехворіли на COVID-19 та згідні стати донором своєї плазми, у якій є необхідні антитіла.
news-image

Українська фармкомпанія Biopharma розробляє препарат, який допоможе людським організмам боротись із смертоносною недугою COVID-19. Однак для цього їм потрібно знайти щонайменше 500 людей, які перехворіли на COVID-19 та згідні стати донором своєї плазми, у якій є необхідні антитіла.

Про це в ефірі ранкового шоу на 24 каналі розповів голова департаменту клінічних досліджень Biopharma Андрій Рибаков.

Антитіла є ефективним терапевтичним засобом. Переливання плазми людей, яка містить антитіла, вже була затверджена низкою керівництв і клінічних протоколів лікування", – пояснив Рибаков.

Він також додав, що вакцина також стимулює виробництво тих самих антитіл в організмі людини.

Однак можна піти іншим шляхом. Можна брати антитіла вже готові у плазмі тих людей, які перехворіли, їх очищувати і у такий спосіб вводити тим людям, які її потребують, – сказав Андрій Рибаков.

У який спосіб шукають донорів

 Компанія створила акцію #500DONORIV. Дійсно, для першого етапу клінічного випробування потрібно саме 500 донорів – не менше, ніж 400 літрів плазми.

Ми запровадили декілька приватних плазмацентрів, які займаються цим процесом. Вони розташовані у Сумах, Харкові, Дніпрі і ще кількох областях України, – зазначив Рибаков.
Також ми розробили систему мобільного забору плазми. Для цього необхідно зателефонувати на гарячу лінію за номером 0800-600-003. Там можна дізнатись всю інформацію", – сказав експерт.

За його словами, збір плазми має стосуватись всієї країни. Експерти не роблять акцент на якійсь території. Минулого тижня, 6 травня 2020 року, вже взяли плазму у першого добровольця з Черкас.

Перший доброволець, який здав плазму – там не так все просто. Не всю плазму можна брати. Ми беремо тільки ту плазму, яка містить у собі адекватну кількість антитіл – якщо буде менше, то вона нам не потрібна, – зауважив Рибаков.
Тільки від людей залежить, наскільки швидко ми закінчимо етап збору плазми і перейдемо до фактичної розробки препарату. Аналітичні методики наразі всі готові. В нас є чималий досвід, це наша спеціалізація", – запевнив експерт.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський анонсував початок випробувань вакцини проти вірусу COVID-19, який може бути використаний для виробництва лікарських препаратів, ефективних у лікуванні небезпечної форми пневмонії.

Також у Великобританії запустили в масове виробництво потенційну вакцину проти коронавіруса COVID-19, яка ще не пройшла клінічні випробування.

Читайте також:Медики забили на сполох: в Україні можуть спалахнути три смертельні інфекції