Шмигаль хоче розслідувати видачу «Укренерго» масових дозволів на приєднання до енергомережі
Це, за словами прем’єра, стало однією з причин кризи на енергоринку.
news-image

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль ініціює створення робочої групи при Міністерстві енергетики та захисту навколишнього середовища, метою якої буде розгляд щодо видачі НЕК «Укренерго» великої кількості дозволів на приєднання до енергомереж, що стало, за його словами, однією з причин кризи на енергоринку. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Готовий створити при міністерстві робочу групу, яка розбереться, як видавалася необмежена кількість дозволів на приєднання до енергосистеми, що призвело до таких перекосів, коли ми змушені входити в складні переговори (з інвесторами в поновлювану енергетику – ред.) і коли супердорога зелена енергетика витісняє дешеву атомну", – заявив Шмигаль на засіданні комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ.
Треба розслідувати і розбиратися, звідки це взялося», – наголосив він.

За словами Шмигаля, він підтримує розвиток відновлюваної енергетики, але її ціна повинна знижуватися.

Зелена енергетика – це дуже добре, і ми до неї прийдемо, але вона повинна бути дешевою», – сказав прем'єр-міністр, уточнивши, що в четвер він буде зустрічатися з ключовими гравцями на ринку ВДЕ з тим, щоб обговорити умови домовленостей щодо подальшого розвитку галузі.

Водночас Денис Шмигаль неодноразово наголосив:

Ми не збираємось у цьому році змінювати вартість електроенергії для населення. Вона залишиться на рівні 1,68 гривні”.

При цьому він не виключив, що будуть прийняті зміни до законодавства, що дозволяють генерації з відновлюваних джерел продавати свою електроенергію за прямими договорами.

Також він повідомив, що «Укренерго» буде дано доручення підготувати детальний звіт про стан справ щодо інтеграції в ENTSO-E.

Нехай підготують звіт, де ми зараз знаходимося на ті процедурам і виконання завдань щодо приєднання до ENTSO-E. Заодно перевіримо і керованість компанії», – зазначив Шмигаль.

Раніше Міненергетики представило комплекс кроків для виведення енергетичної системи України з кризи.

Серед невідкладних заходів – прийняття трьох законопроектів, які дозволять погасити заборгованість перед «Енергоатомом» і «Укргідроенерго» у розмірі 12 млрд гривень, яка сформувалася в старій моделі ринку, спрямувати по 700 млн гривень вивільнених коштів на погашення заборгованості Укренерго перед ВДЕ та АЕС, а також – спрямувати 200 млн євро на заходи з безпеки експлуатації атомних енергоблоків.

Раніше повідомляли що відбувається в українській енергетиці? І чим це загрожує споживачам.

Зазначимо, майнінг криптовалют на атомних електростанціях збереже гарантовані навантаження на них і допоможе заробити, заявили в Мінекоенерго.

Читайте також:Наслідки коронавірусу: мільярдер Річард Бренсон продає частку в Virgin Galactic