Суспільство
14 травня 2020
Створення робочих місць в Україні: пусте вливання коштів і «шлях Голобородька»
В Україні хочуть створити сотні тисяч робочих місць, щоб перезапустити або переформатувати вітчизняну економіку
news-image

Уряд України планує протягом місяця створити 154 тисяч робочих місць у сфері будівництва доріг, 150 тисяч – у благоустрої та 85 тисяч – в сільському господарстві. Експерти оцінили  ці ініціативи, а також розповіли, де ще можна створити нові робочі місця, щоб перезапустити або переформатувати вітчизняну економіку в умовах кризи, пише «Є!»  з посиланням на comments.ua.

Проблема в тому, що в умовах ймовірної кризи основна маса тепер вільних працівників – не люди фізичної праці, зазначає заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

Це можуть бути сфера торгівлі, громадського харчування, турсервісу і так далі. І вони навряд чи будуть шукати роботу в будівництві, сільському господарстві, – каже експерт. – На ці робочі місця, можливо, могли б претендувати вивільнені різноробочі та частина трудових мігрантів. Але їх небагато".

Безробіття в умовах нинішньої кризи буде мати структурний характер, впевнений Ярослав Жаліло. Він також зазначає, що не завдання уряду – створювати постійні робочі місця.

Крім, хіба що, деяких бюджетних сфер, типу соцдопомоги. При цьому мені абсолютно незрозуміло, як держава буде створювати робочі місця в сільському господарстві, – каже експерт. – Завдання уряду – сприяти розвитку бізнесу, який і буде створювати робочі місця в різних секторах".

Тому, наголошує Ярослав Жаліло, основний вплив на ринок праці мають надати лібералізація і стимулювання підприємництва, інвестиційної діяльності, особливо у трудонадлишкових територіях.

В короткому періоді держава може також сприяти інформації про попит на працівників у регіональному розрізі, здійснювати перепідготовку, – вважає експерт. – У середньостроковому періоді – прогнозування ринків праці та організація професійної підготовки і державного замовлення у вишах. Зростає роль регіонів: вони можуть і самі створювати робочі місця в комунальній сфері, і залучати бізнес, і прогнозувати попит на працівників, і формувати професійну підготовку".

Зараз робочі місця треба створювати в тих сферах, які здатні генерувати додану вартість. В інших випадках, це буде порожнє вливання коштів, впевнена доктор економічних наук, заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Ольга Ходаковська.

Сьогодні ми зіткнулися з серйозними проблемами. Україна продовжує залишатися сировинним придатком розвинених економік світу. Тому зараз з'явився унікальний шанс для нашої країни переорієнтувати національну економіку на виробництво готової продукції, – підкреслює Ольга Ходаковська. – З одного боку, це послабить імпортозалежність України. З іншого – забезпечить зростання ВВП країни. Тому і створення робочих місць повинно орієнтуватися на сфери, які забезпечують виробництво продукції з більшою доданою вартістю".

За словами експерта, досі ми продовжуємо імпортувати велику кількість продукції фармацевтичної промисловості, де негативне зовнішньоторговельне сальдо, за даними 2019 року, становить 1891 млн доларів.

Тобто ми імпортуємо в рази більше, ніж купуємо на світових ринках, – пояснює доктор економічних наук. – Те ж саме стосується миючих засобів, мила, пральних порошків, паперу та картону, текстильних і керамічних виробів, скла, готової харчової продукції, напівфабрикатів, кормів. І цей перелік не є вичерпним... Проте значною мірою Україна могла б виробляти цю продукцію всередині країни".

Уваги заслуговує і такий напрямок як створення потужностей, а, відповідно, і робочих місць у сфері переробки та утилізації відходів, впевнена Ольга Ходаковська.

Проблема відходів є надзвичайно актуальною не тільки для України, – підкреслює експерт. – Зараз вся планета потопає у смітті. Сортувальні лінії потроху з'являються в Україні. А ось з переробними заводами поки ситуація просувається повільно. Звичайно, одномоментно створити робочі місця в згаданих сферах не вийде, але і служити вони будуть не один день. Це – капітальні, довгострокові проекти, над якими потрібно працювати, якщо ми хочемо подолати сировинне ярмо і вирватися з ями, в якій сидимо вже не один рік".

Будівництво доріг це звичайно добре, зазначає політолог Андрій Горбенко. Але це – лише тимчасові робочі місця, та ще й з низькою кваліфікацією. А значить – там низькі зарплати. Тому економіці це мало допоможе.

Для того, щоб допомагати економіці, потрібно не заважати створювати робочі місця малому і середньому бізнесу. А для цього необхідно змінювати податкову систему. На що уряд абсолютно не готовий", – упевнений експерт.

До того ж, наголошує Андрій Горбенко, на будівництві доріг більше вкрадуть, ніж побудують чи видадуть зарплат на створених трудових місцях.

І тут Зеленський досить символічно повторює шлях свого героя Голобородька зі скетчу про будівництво доріг, – вважає політолог. – Тому ці заяви скоріше схожі на дурний жарт, ніж на "боротьбу з кризою".

Також читайте: Кількість безробітних під час карантину збільшилася на 50%

Читайте також:ФОПам дозволили не платити ЄСВ за місяці, у яких вони не отримали прибутку