Україна
18 травня 2020
Сьогодні в Україні запрацювало держрегулювання цін: що змінилося
Державне регулювання цін діятиме лише під час урядового карантину.
news-image

Сьогодні в Україні набуває чинності постанова Кабінету міністрів №341, опублікована в "Урядовому кур'єрі" десятьма днями раніше, яка вводить державне регулювання цін на соціально значимі продукти, засоби захисту, антисептики і фармпрепарати.

Як сказано в тексті постанови, регулювання буде здійснюватися шляхом декларування зміни роздрібних цін на дані товари.

У перелік соціально значущих продуктів увійшли: вода мінеральна без газу, птиця (тушка куряча), яйця курячі категорії С1, хліб житньо-пшеничний, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (в плівці), крупа гречана, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого сорту, масло вершкове жирністю 72,5%, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з пшеничного борошна вищого сорту).

Крім того, до переліку увійшли антисептики та дезінфікуючі засоби – хлоргексидин, етанол, повідон йоду, засіб на спиртовій основі для протирання рук, хлоровмісні та інші препарати для дезінфекції поверхонь, хлороксиленол; кишеньковий спиртомісткий антисептик для рук; дезінфікуючі засоби для обробки рук і шкіри, а також поверхонь; миючо-дезінфікуючі засоби для прання, інструментів та обладнання.

Також перелік товарів, що підлягають держрегулюванню, включені двадцять найменувань засобів індивідуального захисту, серед яких медичні маски, рукавиці, костюми, захисні окуляри, респіратори FFP2 і FFP3, бахіли, фільтри для масок і так далі.

Декларація застосовується в разі, якщо ціни на зазначені товари змінилися на 15% та більше протягом місяця до початку дії прийнятого постанови, на 10-15% – за два тижні до початку дії, на 5-10% – за три дні до початку дії ініціативи уряду.

Раніше повідомляли, що Кабінет міністрів України на засіданні 22 квітня має намір ввести державне регулювання цін на десять продовольчих товарів, на окремі ліки, дезінфікуючи засоби, а також на засоби індивідуального захисту.

Також зазначимо, що вартість проїзду в таксі суттєво зросла за останній тиждень (з 8 до 14 травня) у зв’язку з послабленням карантину, яке не поширювалося на роботу громадського транспорту. Ціни зросли попри низькі ціни на паливо.

Читайте також:Як змінювалися ціни борщу останні 5 років (інфографіка)