Суспільство
18 травня 2020
Землі сільськогосподарського призначення – надбання всього українського народу
Чинна влада готує сільськогосподарські землі для передачі представникам глобального капіталу
news-image

На думку парламентарія, найбільш примітною рисою нинішнього владного об'єднання в Україні є не для всіх зрозуміле прагнення швидкими темпами забезпечити переділ найбільшого багатства українського народу – землі сільськогосподарського призначення, пише «Є!»  з посиланням на “Опозиційна платформа – За життя”.

Показовим у цьому плані було прийняття в першому читанні 13 листопада 2019 року горезвісного законопроекту № 2178-10, який фактично запускав ринок сільськогосподарських земель і передбачав можливість концентрації у кінцевого бенефіціарного власника до 200 тис. га даного виду земель. У разі якщо би дана норма пройшла друге читання, в нашій країні вже були б створені небачені у світовій практиці тепличні умови для тотальної латифундизації сільськогосподарських земель і тим самим були б відкриті шлюзи для масового обезземелення українських селян, для яких земля – основний фактор виживання в умовах глибокої стагнації національної економіки", – зазначив Віктор Медведчук.

Політик нагадав, що ОПЗЖ зробила все можливе для того, щоб зберегти землю сільськогосподарського призначення у власності і користуванні українців: 

Саме безкомпромісна позиція депутатів нашої фракції змусила парламентську більшість відмовитися від законодавчих норм стартовою редакції законопроекту № 2178-10, які передбачали можливість надмірної концентрації земель в одних руках (200 тис. га), продажу земель державної та комунальної власності, надання іноземцям права купувати сільськогосподарські землі".

Але, як зазначив Медведчук, час показав, що такі "поступки" влади були тимчасовими і виступали свого роду відволікаючим маневром.

За словами нардепа, законопроект про землі фактично спрямований на приватизацію земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій.

Прийняття такого роду законопроектів буде означати завуальовану реанімацію тимчасово приторможенного бажання монобільшості і сателітів ("Європейської солідарності" і "Голосу") забезпечити законодавче оформлення продажу земель державної та комунальної власності", – переконаний віктор Медведчук.

Парламентарій попереджає, що можливе ухвалення законопроекту № 3012 або № 3012-1 фактично дасть "зелене світло" процесів поглинання державних та комунальних земельних активів (найбільш ліквідних, найбільш ласих шматків української землі, оскільки вони представлені цілісними земельними масивами). До таких земель, в першу чергу, належать землі науково-дослідних установ.

Сільськогосподарські землі науково-дослідних установ – це надбання всього українського народу, оскільки їх унікальні характеристики є результатом титанічної праці багатьох поколінь, результатом значних уречевлених витрат держави у попередні десятиліття. Тому вони повинні належати всьому українському народу, а не тільки нинішньому поколінню співробітників цих установ", – озвучив позицію ОПЗЖ Віктор Медведчук.

Нардеп ще раз акцентував увагу на тому, що земля – це надбання усіх громадян України.

Наші нащадки не пробачать нам того, що ми не зберегли для них нашу головну цінність – благодатну українську землю", – резюмував Віктор Медведчук.

Також читайте: Без допомоги МВФ ми ризикуємо мати катастрофічні наслідки, - Наталія Піпа

Читайте також:Без допомоги МВФ ми ризикуємо мати катастрофічні наслідки, - Наталія Піпа