Суспільство
20 травня 2020
Максим Куляєв: «2+2=5 підсумок прес-конференції»
Перший підсумок прес-конференції президента від політичного аналітика Максима Куляєва.
news-image

Так багато матеріалу для обговорення з сьогоднішньої прес-конференції президента. Все таке смачне, як цукерки - навіть не знаєш з чого почати. Тому Максим Куляєв, відомий політичний експерт, вирішив розтягнути задоволення і відкласти розбір невідповідностей на потім.

Сьогодні він розповість про інші цікаві тенденції.

Теоретичний відступ.

Багато, хто цікавиться політикою, знають про поняття "вікна Овертона". Якщо в двох словах, "вікно Овертона" визначає рамки тим, що допускає для суспільної дискусії в певний момент часу. Доповненням до цієї концепції є дослідження методів штучного розширення цих самих моральних рамок допустимого. Зазвичай, це відбувається зарахунок деяких радикальних дій, в порівнянні з якими, менш обурливі речі починають здаватися прийнятними. Таким штучним покроковим впливом, теоретично, можна зробити прийнятною обговорення будь-якої неприйнятної раніше теми.

Максим Куляєв наводить приклад: 

Відбулося інтерв'ю Гордона з Стрєлковим. Воно знімає табу на обговорення точки зору терориста і виносить в простір теми, які були неприпустимі раніше. Цілеспрямовано чи це? Чи варто співпраці з СБУ? Не знаю, але збиток очевидний і саме так це все працює.
Причому тут це все до пресухи Зеленського?, - запитує Куляєв.

"Вікно Овертона" загальновідоме, а тут простежується якийсь схожий ефект, який багато хто недооцінює, хоча він може бути абсолютно усвідомлено спланований і застосований.

Політтехнолог одразу ж дає роз'яснення: 

Приблизно так: Ти дивишся на біле, розумієш, що це біле, а тобі кажуть - це чорне. Точка відліку тепер десь посередині між двома протилежними думками і правду треба шукати. Приклад такого наочного спотворення: Думка 1: 2 + 2 = 4.  Думка 2: 2 + 2 = 6. Правда посередині? Мабуть, 2 + 2 = 5! Нічого не нагадує?

"Треба просто перестати стріляти. Десь посередині домовимося" (с)

Так ось ця пресуха постійно викликала відчуття цього ефекту.

Максим Куляєв ставить очевидні запитання і цитує відповіді президента, озвучені ним раніше:

-Ви звинувачували всіх в кумівстві, а самі поназначалі свій ̶у̶е̶б̶а̶н̶с̶к̶і̶й̶ "квартал" і дружочків всюди, починаючи з СБУ, закінчуючи Офісом президента.

-Це не правда.

- ?????

-Скандал з Єрмаком і ніяких заяв з вашого боку. (Хоча хтось обіцяв при появі свого Свинарчука піти у відставку).

-Я в це все не вірю, це злі сили хочуть мене дискредитувати.

- ?????

-Всі знають давній зв'язок з Коломойським і навіть зараз безліч розслідувань доводять щільне спілкування і відстоювання його інтересів в різних галузях.

-Я непідконтрольний олігархам.

- ?????

-"Порошенківські Мальдіви" і ваша скандальна поїздка в Оман. Маса маніпуляцій, дурних відмовок, пряма заява прес-служби, що поїздка була офіційна ...

-Це була моя приватна поїздка і відпочинок з сім'єю. Чого ви взагалі роздули цю тему?

- ?????


І так далі ще не раз і не два за весь час прес-конференції.

А ти такий сидиш, дивишся на це з широко відкритими очима і розумієш, що це якийсь жорсткий сюр. Так як так то? Можна просто так сказати на біле - чорне і все? Можна, можливо! І повір мені, ти дуже недооцінюєш цей ефект", - підсумовує Куляєв. 

Саме так його виборці думають:

"Ось журналісти вважають так, а він вважає ось так. Правди ми ніколи не дізнаємося, значить вона десь посередині."- впевнений політтехнолог.

Ось такий перший підсумок прес-конференції президента: 

Правда посередині. 2 + 2 = 5"

Нагадаємо, сьогодні, 20 травня 2020 року, через рік після вступу на посаду президента Володимир Зеленський дав прес-конференцію. Це друга велика зустріч Зеленського з пресою. 

Також повідомляли, що екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі назвав напад на журналіста Дмитра Гордона відлунням совкового минулого.

Читайте також:Максим Куляєв про гонку публічних висловів команди Президента