Суспільство
21 травня 2020
Співбесіда Супрун у Єрмака: чи повернеться екс-міністр до реформування української медицини
Експерти оцінили пропозицію глави Офісу президента Андрія Єрмака, який запросив екс-міністра медицини Уляну Супрун приєднатися до Національної ради реформ
news-image

Глава Офісу президента Андрій Єрмак нібито запросив колишнього міністра охорони здоров'я, "маму" сумнозвісної медичної реформи Уляну Супрун приєднатися до Національної ради реформ, яку нещодавно очолив грузинський політик Міхеіл Саакашвілі. Експерти висловили  думки щодо цієї неоднозначної пропозиції, пише «Є!»  з посиланням на comments.ua.

Про зустрічі з Єрмаком повідомила сама Супрун на своїй сторінці в Facebook. При цьому зазначила, що в неї склалося враження, ніби зустріч організували за чийогось доручення і "для галочки".

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій припускає, що контакт з Супрун потрібен був Єрмаку, щоб вона припинила гостро критикувати згортання медичної реформи

Ніякі реформи і ніякий досвід насправді Зеленському не потрібні, оскільки він робить ці "реформи" для запудрювання мізків виборців, а не для позитивного ефекту для країни та суспільства, – вважає Олександр Палій. – Зеленський не може нагодувати виборців, тому він намагається зліпити чергову казочку з Саакашвілі та Національної ради реформ. Супрун є сильним спікером і ньюсмейкером, до якого прислухаються і в середині країни, й за кордоном. І яка, до того ж, більше тяжіє до підтримки екс-президента Порошенка".

А боротьбу з Порошенком, судячи з усього, Зеленський розглядає як основну свою задачу, зазначає політексперт.

Адже, на відміну від Порошенка, чинний президент не має ніяких позитивних результатів своєї діяльності для країни, – каже Олександр Палій. – Тобто, це була спроба "вербування". І вона, судячи з усього, провалилася".

На думку політолога Кирила Сазонова, Національна рада реформ при Порошенкові перетворився у своєрідну форму почесної пенсії для політиків і чиновників, яких вигнати шкода, а поставити нікуди.

І поки важко сказати, що вона стала грати більш помітну роль, – зазначає експерт. – Після того, як Міхеіла Саакашвілі не змогли (або не захотіли) зробити віце-прем'єром, він цілком логічно цю Раду очолив. Людина, начебто, і у владі, а ні на що не впливає – і не заважає нікому. Навіть може медійною активністю допомогти президенту".

Щодо Уляни Супрун, вважає Кирило Сазонов, – така ж історія.

"Виганяти зі скандалом її не хочуть, відпускати в самостійне плавання побоюються, так чому б не прилаштувати в цю навколовладну говорильню? Нехай звідти щось пише в якості рекомендацій. Банковій це тільки в плюс, а нашкодити всерйоз не зможе", – резюмує політолог.
За чутками, неформальною умовою виділення Україні чергового кредиту МВФ було працевлаштування Саакашвілі в ранзі віце-прем'єра і продовження медреформи в повному обсязі, без будь-яких коректив, – говорить заступник директора Українського центру соціальної аналітики Валерій Песецький. – Судячи з усього, ці чутки мають під собою підстави. Міхо очолив Раду з реформ, Супрун теж звуть повернутися".

Однак у Зеленського, вважає експерт, явно намагаються саботувати через імітацію виконання побажань Фонду.

Чи призведе це до загострення конфлікту із МВФ – покаже найближчий час. У будь-якому випадку, обидва персонажі (й Саакашвілі, й Супрун) – токсичні. І навряд чи президент буде прагнути їх інкорпорувати в свою команду, – розмірковує Валерій Песецький. – Але якщо Фонд упреться, то з урахуванням жорсткої потреби України в кредитах, Київ відступить. Тоді Супрун і Саакашвілі буде рулити у нас чимось реальним, а не віртуальним, начебто Ради реформ. Можливо і збір підписів "Голосом" за відставку нинішнього міністра МОЗ Степанова пазл з цієї комбінації".

Також читайте: Супрун пропонує встановити у метро столиці спиртовмісні антисептики

Читайте також:У МОЗ запевняють, що на коронавірус тестують усіх людей із симптомами