Україна
23 травня 2020
МЗС запускає платформу для координації міжнародних дій зі звільнення політв’язнів
Учасниками платформи стануть представники органів державної влади, неурядові правозахисні організації та об’єднання родичів політв’язнів, Меджліс кримськотатарського народу
news-image
Міністерство закордонних справ України запускає платформу, що координуватиме міжнародні дії зі звільнення Росією українських політв’язнів.

Про це повідомляє пресслужба відомства, пише «Є!».

Там зазначили, що протягом останнього року Україні вдалося провести три успішні етапи звільнення утримуваних осіб та повернути з російських в’язниць понад 130 громадян України.

Водночас питання звільнення політв’язнів і надалі залишається актуальним, насамперед у контексті «тривалих репресивних практик» на території анексованих Криму та міста Севастополя, а також на території самої РФ.

Проблематика політв’язнів має залишитися серед пріоритетних питань порядку денного у нашому діалозі з іноземними партнерами, а міжнародний тиск на РФ з метою їхнього якнайшвидшого звільнення — посилюватися. З цією метою МЗС ініціює запуск Платформи з координації міжнародних зусиль для звільнення незаконно утримуваних РФ з політичних мотивів громадян України, — інформують в МЗС.

Учасниками платформи стануть представники органів державної влади, до компетенції яких входить діяльність з надання допомоги, захисту прав та звільнення незаконно утримуваних громадян України, неурядові правозахисні організації та об’єднання родичів політв’язнів, Меджліс кримськотатарського народу. Також залучатимуть колишніх бранців Кремля.

Платформа не підмінятиме діяльність інших органів державної влади. Це майданчик для обговорення та погодження дій, результатом яких має стати посилення міжнародного тиску на РФ з метою звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України, — додають у відомстві.

Як стало відомо раніше, Державне бюро розслідувань терміново викликало п’ятого президента України Петра Порошенка 26 травня на допит у якості свідка

Читайте також: У МЗС закликали посилити тиск на РФ для звільнення кримських журналістів