Світ
25 травня 2020
Вивчення історії корупції в Україні | NBC News Now. Вперше українською
Відео перекладене українською та озвучене командою Інфопостору «Є!».
news-image

Корупція — негативне суспільне явище, яке проявляється в злочинному використанні службовими особами, громадськими і політичними діячами їх прав і посадових можливостей з метою особистого збагачення. Як і будь-яке суспільне явище, Корупція в певних суспільних відносинах пронизує все суспільство, а в інших існувати не може. Відтак, боротьба з корупцією не може бути ні чим іншим, як боротьбою за зміну суспільних відносин, які сприятливі для існування корупції, на суспільні відносини, в яких вона існувати не може. Сприятливими для існування корупції є приватна власність і забюрократизованість системи державного правління.

«Межигір'я» — колишня приватна резиденція Віктора Януковича в селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, яку він займав з 2002 по 2014 роки. З 1935 до 2007 року Межигір'я було державною урядовою резиденцією, поки не було виведено в приватну власність. У 2012 році Державне управління справами за сто тисяч гривень на рік орендувало у фірми «Танталіт» приміщення, облаштувавши його для офіційних зустрічей.

Відео перекладене українською та озвучене командою Інфопостору «Є!».

#легендиукраїнською - це постійна рубрика інфопростору «Є!».

Для тих, хто хоче прочитати, а не дивитись відео, додаємо в текстовому варіанті.

Зараз тема корупції в Україні звучить у кожному випуску новин, однак для українців корупція - не новина.

Вона давно вкоренилася.

Вона існує не лише у державних впливових колах та у бізнесі, вона усюди і звичайні українці напрочуд відкрито говорять про це.

Всім привіт! Мене звати Олег. Я громадянин України і я в своєму житті стикнувся з корупцією. Тобто я заплатив хабар у розмірі $ 1300 для того, щоб не піти в армію.

Десять років тому я ще будучи студенткою працювала в міністерстві. І от коли купа [документів] була дуже велика, мене попросили, запропонували, з нижньої папки  наверх, щоб міністр розглянув швидше, і вирішилось питання швидше. Я це зробила і отримала компенсацію  $ 800.

Давав хабара дорожній поліції декілька разів.

Вчора я заплатив хабар за навчання, тому що потрібно працювати сім днів на тиждень і немає змоги відвідувати навчальний заклад. Було заплачено $ 200 -- в принципі, звичайна ціна хабара в навчальних закладах .

Міжнародні організації та банки вже систематично класифікують Україну в топ-корумпованих країн світу.

Минулого року за версією антикорупційної організації Transparency International серед 180 держав Україна посіла 120 сходинку за Індексом сприйняття корупції.

Дефіцит бюджету, керування «згори вниз»разом з відсутністю прозорості, що існують вже довгий час, означають, що задля найменшого успіху в її подоланні потрібно добре напружитися, як-то кажуть, адже корупція -- це вже частина культури.

В українців таке ставлення, дещо пострадянське, чи, можливо, тут інше слово підійде, що це норма. Політики можуть красти, але якщо і людям дещо дістається, то це добре.

Тобто вони досить терпимі до цього. Це триває  доти, поки решта країни відчуває і отримує ці залишки.

Радянські часи закінчились, але радянський менталітет залишився.

Давід Сакварелідзе працював із тим самим генпрокурором, що опинився в центрі скандалу з імпічментом, --  Віктором Пшонкою. Це та сама фігура, звільнення якої, за словами Дональда Трампа, вимагав Джо Байден і цим чинив тиск на уряд України.

Прямих доказів цьому немає. Однак пан Шокін не такий і законослухняний, хоча й ніколи не був засуджений коли Сакварелідзе заявив про розтягнення бюджету в стінах прокуратури, його звільнили.

Він - типовий представник радянського менталітету. Він пропрацював у прокуратурі 35 років, більшість з них -- радянські.

Те, як ці працівники виконували роботу та обов”язки,  а саме те, як вони собі це уявляли, є діаметральною протилежністю і несумісно з новими принципами й вимірами.

 

Він типовий радянський прокурор

Так

Що конкретно це означає?

Це означає, що поняття влади та багатства нерозривні, не відокремлюються.

Як би там не було, українці відходять від свого радянського минулого. країна знову ствердила свою державність у 2014 році, коли на про-російського президента Віктора Януковича ринула хвиля бурхливих протестів.

Так звана Революція Гідності позиціонувалась на Заході як незгода України з Росією. Але для українців це було і протестом проти корупції. 

Зараз величезний маєток президента-втікача неподалік від Києва є таким собі пам'ятником огидної історії.

До 2014 більшість українців не уявляли наскільки гігантський цей палац.

Тепер сюди приїжджають і проводять цілий день, гуляючи красивими садами, полем для гольфу, оглядають колекцію вінтажних авто, розкішні фонтани, та незвичний корабель.

Сюди навіть приїжджають для весільних фото

Ось ця річ коштує € 460 000

€ 460 000?

Що символізує цей будинок для українців?

Цей будинок символізує корупцію, це можна навіть музеєм корупції, хоча його й називають музеєм корупції, та більшість українців хочуть, щоб маєток став пам”ятником. Вони не хочуть, щоб історія повторилась, і працюють над цим.

 

У 2014 році уряд створив Національне антикорупційне бюро і цілий місяць нове правління присвятило виключно боротьбі з корупцією і розпочали слухання у справах.

Але деяких українців минуле переслідуватиме їх завжди.

Кілька років тому батько Надії Коломієць хворий на діабет відмовився дати хабара лікарям державної лікарні, щоб вилікувати рану на нозі. Тож йому відмовили у допомозі. Зрештою, у нього розвинулась гангрена, і ногу були змушені ампутувати.

Він не хотів давати хабара?

Так, так, абсолютно… без неї не обійтися. Немає грошей - немає і меду, немає лікування, ось так.

Відтоді в соцмережах Надія стала активним противником корупції, наводячи приклад США.

Коли ви як українка чуєте всі ці розмови про Джуліані, Трампа та корупцію в Америці, якої ви думки про це? В сенсі, це, можливо, ніяк не вплине на Україну.

Я думаю це ефективний засіб, адже, на мою думку, коли Захід, а особливо США, слідкують за нашими високопосадовцями і кажуть, щоб вони не створювали корупції і таке інше. Але якщо в Америці є корупція, то як у нас її може не бути?

Раніше ми також писали, що на каналі One America News вийшов 50-хвилинний фільм під назвою: «Український обман: імпічмент, готівка Байдена і масові вбивства». Про цей фільм неодноразово казали ЗМІ та Дональд Трамп.

Нагадаємо, колишній керівник Офісу президента Андрій Богдан і київський девелопер Андрій Вавриш підсилюють контроль над будівельною сферою. 

Читайте також:Поки у регіонах вмирають люди, “рішали” із МОЗу на приватних авто вивозять тести на коронавірус