Резонанс
25 травня 2020
Через зґвалтування і катування розформували відділок поліції на Київщині
Голова Нацполіції Ігор Клименко прийняв рішення про розформування підрозділу і переатестацію всіх співробітників.
news-image

У місті Кагарлик Київської області розформовано відділок поліції після інциденту з побиттям і зґвалтуванням затриманої жінки.

Про це повідомляє Нацполіція та  Державне бюро розслідувань

Голова Нацполіції Ігор Клименко прийняв рішення про розформування підрозділу і переатестацію всіх співробітників.  

Напередодні до поліції надійшло повідомлення про те, що у місцеву лікарню звернулася жінка, 1994 року народження, із повідомленням про побиття та зґвалтування. З її слів, до цих правопорушень були причетні співробітники поліції.

Першочергова перевірка внутрішньої безпеки підтвердила причетність поліцейських до побиття та зґвалтування  жінки, яку напередодні доставляли у відділ поліції для надання пояснень з приводу крадіжок майна.

Внутрішня безпека Нацполіції затримала двох співробітників Кагарлицького відділу поліції, вони перебувають в ізоляторі тимчасового тримання. Уся інформація передана до Державного бюро розслідувань.

Розпочато кримінальне провадження за ст. 152 Кримінального кодексу України.

Голова Національної поліції звільнив поліцейських, які підозрюються у скоєнні злочину, відсторонив від виконання службових обов’язків керівництво відділу та прийняв рішення про розформування підрозділу і переатестацію всього особового складу Кагарлицького ВП.

Позиція ДБР: За попередньою інформацією, в ніч з 23 на 24 травня 2020 року оперуповноважений у своєму службовому кабінеті застосував тортури до жінки, яку викликали до відділення поліції як свідка - вдягав протигаз, застосовував кайданки та здійснював постріли з табельної зброї над головою. Після цього кілька разів зґвалтував потерпілу.

Крім цього, правоохоронці застосували фізичну силу відносно чоловіка, який у цей час перебував у приміщенні відділення поліції. Погрожуючи потерпілому зґвалтуванням, правоохоронці ставили його на коліна, били по голові дубинками, надягали протигаз та стріляли із пістолета табельної зброї над головою. У результаті вказаних дій потерпілий отримав переломи ребер та носа.

Наразі слідчими ДБР готується повідомлення про підозру затриманим та вирішується питання про обрання відносно них запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

Досудове розслідування здійснюється за фактами зґвалтування (ч. 1 ст. 152 Кримінального кодексу України), катування (ст. 127 Кримінального кодексу України) та перевищення службових повноважень, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, якщо вони супроводжувалися насильством (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

Видання Dетектів-Info повідомило, що насильниками виявилися 29-річний оперуповноважений Сергій Сулима та 35-річний начальник сектору кримінальної поліції Кагарлицького ВП Микола Кузів.

Про Миколу Кузіва відомо, що капітан поліції є уродженцем Львівської області, в нього є дружина та двоє синів. На Київщину поліцейський перевівся після служби на Донбасі, куди він подався після початку військового конфлікту.

Журналіст Іван Жеведь на своїй сторінці у Facebook написав про те, що один із підозрюваних у злочині правоохоронців із Кагарлика Сергій Сулима останній місяць "постив собі на сторінку у російській соцмережі "ВК" посилання на фільми сексуального та еротичного характеру".

Останній буквально вчора, тобто вже після зґвалтування", – підкреслив він, опублікувавши скриншоти постів Сулими.

Як розповіло "Стране" джерело в апараті київської поліції, ввечері в п'ятницю двоє молодших офіцерів поліції Кагарлика прийшли до місцевої мешканки 26-річної Н. і заявили, що їй необхідно пройти з ними до міськвідділу – в зв'язку з тим, що вона підозрюється у вчиненні крадіжки.

Дівчина з соціально-незахищеної і неблагополучної сім'ї, вже неодноразово притягувалася до адміністративної відповідальності за дрібні крадіжки", – пояснило джерело.

За словами поліцейського, дівчину відвезли у відділок. Закривши кабінет на ключ, двоє поліцейських приступили до допиту, в ході якого побили Н. і гвалтували по черзі, причому кожен з них допомагав колезі утримувати руки жертви.

Все це, за словами потерпілої, відбувалося кілька годин поспіль, причому її мучителі час від часу "відпочивали" – пили горілку. Іноді намагалися залити їй горілку насильно в горло. У проміжках між зґвалтуваннями, знову били дівчину і погрожували їй смертю, мовляв, відвезуть в ліс і закопають.

Також поліцейські робили "слоника" і чоловікові, якого привезли в якості свідка. Йому перекривали повітря через протигаз і били палицею по голові. А також погрожували зґвалтувати.

Насправді до крадіжки дівчина не мала ніякого відношення, поліцейські просто намагалися закрити "глухар" для галочки і повісити крадіжку на неї. Після того, як потерпіла звернулася в лікарню з явними ознаками насильства – подряпинами та синцями на тілі та статевих органах, і розповіла все лікарям, медики подзвонили в поліцію і повідомили про подію", – сказало джерело.

У МВС уже повідомили, що весь особовий склад відділу поліції виведений поза штат, а тимчасово туди направлять інших співробітників.

Тимчасово виконуючим обов'язки начальника поліції Кагарлика призначений Дмитро Литвин.

Нагадаємо, стали відомі нові подробиці кривавої трагедії, яка сталася в ніч на п'ятницю біля села Новоселиця Житомирської області.

Раніше повідомляли, що у Житомирській області, де у квітні-травні палали великі лісові пожежі, службовці поліції, ДСНС на лісівники у вихідні проводять спільні рейди в екосистемах.

Читайте також:Кривава трагедія на Житомирщині