Світ
26 травня 2020
Ілон Маск: Обов'язковий карантин - це порушення наших прав. Вперше українською
Інформацію можна по–різному інтерпретувати, особливо актуальною ця проблема стала у випадку з коронавірусом.
news-image

Ілон Рів Маск — інженер, підприємець, винахідник, інвестор, мільярдер. Засновник компаній SpaceX, PayPal, Neuralink і The Boring Company, головний дизайнер, генеральний директор і голова ради директорів Tesla Inc. 23 серпня 2017 р. статки Ілона Маска сягнули ,7 млрд. Посів 12-ту сходинку в топ-100 найбагатших IT-підприємців за версією Forbes.

Джозеф Джеймс Роґан (нар. 11 серпня 1967) — американський стендап-комік, спортивний аналітик мішаних бойових мистецтв (MMA), ведучий подкасту, бізнесмен і колишній телеведучий і актор.

Коронаві́русна хвороба 2019 — інфекційна хвороба, яка виникла вперше у грудні 2019 року в місті Ухань, Центральний Китай. Хвороба почалася як спалах, який розвинувся у пандемію. Причиною хвороби став коронавірус SARS-CoV-2 (стара назва 2019-nCoV), циркуляція якого в людській популяції була до грудня 2019 року невідомою. Пандемію цієї хвороби Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визнала надзвичайною ситуацією в галузі міжнародної охорони здоров'я та внесла заходи з боротьби проти неї до тимчасових рекомендацій згідно з Міжнародними медико-санітарними правилами 2005 року. Щоб уникнути стигматизації, пов'язаної з географічним регіоном, де виникли перші випадки захворювання, а також з расовою приналежністю, ВООЗ затвердила зрештою офіційну назву захворювання як «коронавірусна хвороба 2019 (COVID-19)».

Відео перекладене українською та озвучене командою Інфопостору «Є!».

#ІлонМаск #ДжоРоган #легендиукраїнською - це постійна рубрика інфопростору «Є!».

 

Для тих, хто хоче прочитати, а не дивитись відео, додаємо в текстовому варіанті.

Джо Роган: Інформацію можна по–різному інтерпретувати, особливо актуальною ця проблема стала у випадку з коронавірусом. У нас перенасичення інформації і дані можна по–різному інтерпретувати, особливо коли все відбувається в режимі реального часу. Зараз в Каліфорнії ми знаходимося на другому етапі, з п’ятниці відкриють магазин і все знову зміниться. Ніхто не знає єдиного правильного шляху, якого потрібно дотримуватись аби зберегти якнайбільше життів і водночас забезпечити збереження нашої культури та економіки. Ці дії ґрунтуються на припущеннях, проте нам стверджують «Ми знаємо причини – то, це», але усе це важко.

Ілон Маск: Так, я вважаю, що ми маємо більше бути стурбовані порушенням наших громадянських прав. Це дуже важливо. Багато людей загинули борючись за незалежність цієї країни та демократію. Нам потрібно це цінувати та не віддавати марно нашу волю, а ми, ймовірно, це й зробили.

Джо Роган: Мені подобається як ти сказав, що «все має бути на Ваш вибір». Необхідність залишатись вдома, не ходити на роботу, брати під арешт людей, які просто намагаються заробити собі на життя, все це здається неправильним, це невірний підхід. Це інфантилізація суспільства, «тато буде казати тобі, що робити».

Ілон Маск: Це фактично порушення конституції, свобода масових зібрань. Не думаю, що в суді, закривали б на таке очі.

Джо Роган: Арештовують протестувальників через те, що вони порушують правила соціального дистанціювання. Вимагають, аби люди сиділи вдома.

Ілон Маск: У Верховному суді такого б не терпіли. Це порушення наших прав.

Джо Роган: Так, і знову ж таки ми не знецінюємо смерті людей через коронавірус. Просто про це варто замислитись.

Ілон Маск: Так, але якщо ти знаходишся в групі ризику навряд тобі захочеться виходити з дому, або будь–якого безпечного місця. Але якщо ти не в групі ризику або ж приймаєш рішення ризикувати своїм життям то в тебе має бути право це зробити.

Джо Роган: Здається, що у такий непростий час наші ресурси мають піти на те, аби захищати людей в групах ризику, а не карати тих людей, які не є в групі ризику за те, що вони живуть своїм життям. Зокрема за те, що вони намагаються заробити собі на життя, аби прокормити свою сім’ю. Платити комунальні, вести свій бізнес, магазин або кафе.

Ілон Маск: Так, це дійсно велика проблема. Я просто вірю, що у вільній країні ти можеш робити усе, що тобі хочеться, якщо це не піддає інших людей небезпеці.

Джо Роган: В цьому й проблема, це вони використовують в якості аргументу «ти піддаєш людей небезпеці, тобі потрібно залишитись вдома, заради інших. Навіть якщо твоє життя в порядку й з тобою все добре, є люди, життя яких ти ставиш під загрозу. Вони можуть захворіти на те, від чого в нас немає ні вакцин, ні ліків». Тут є дві точки зору: перша – нам потрібно жити як раніше, захищати хворих, але при цьому відкрити економіку, друга – припинити ставити гроші вище людського життя. Знаходьмося в ізоляції до прийняття будь–яких рішень, знайдімо новий шлях, розробимо систему базового доходу, аби людям було на що жити в цей перехідний період.
Ілон Маск: Так, моя думка така, якщо хтось хоче сидіти вдома, нехай залишається вдома. Якщо ж люди не хочуть залишатись вдома – не можна це вимагати. Це виключно моя думка, якщо комусь вона не сподобається, що поробиш, я маю право на думку. Думка, що можна просто відправити чек поштою й все буде гаразд – помилкова. Дехто вважає, що економіка це чарівний ріг достатку з якого усе магічним чином з’являється. Всі товари та послуги потрапляють з цього рогу достатку, якщо у когось чогось більше, це значить що людина взяла з рогу більше, ніж інші. А тепер я вам проведу короткий екскурс в економіку, якщо не виготовляти товар, його не буде, ось так. Якщо їжу не виготовляти, не переробляти,не перевозити, то їжі не буде. Це ж стосується й медичних послуг, зуби самі себе не вилікують, не буде нічого. Мені здається ми трохи відійшли від реальності. Не можна просто взяти, роздати усім гроші сидячи на одному місці, це не вирішить усіх проблем. Це ж очевидно, нічого не виробляєш – нічого не буде, товари в магазинах закінчаться і величезний автомобіль заглухне.

Джо Роган: Перший час усі побоювалися, що вірус вб’є сотні тисяч, а то й мільйони людей одним махом. Передбачалося, що усе б почало швидко розвиватись, якби ми не ввели режим самоізоляції і не закрили усе на карантин. Як думаєш, чи була це хороша ідея від самого початку? Якщо врахувати те, що ідея ґрунтується на тому, що вірус мав бути більш смертельним ніж виявилося у висновку.

Ілон Маск: Можливо на невеликий проміжок часу, з початку так. Але будь-яке вивчення ситуації в Китаї привело б до висновку, що такого сценарію не відбулося б. Вірус почався з Вуханю сотні тисяч людей виїжджали з міста щодня. Вірус поширився дуже швидко по всьому Китаю, а потім і світу, але відсоток смертності був невисокий.

Джо Роган: Тобі не здається, що інформацію, яку оприлюднював Китай, важко правильно проаналізувати, аби зрозуміти реальний стан речей. У них дуже сильна пропаганда і вийшло так, що ВООЗ стала інструментом їх пропаганди.

Ілон Маск: Річ у тому, що американські компанії активно користуються постачею з Китаю, та ж Тесла, у нас сотні поставників першого, другого та третього рівнів по всьому Китаю. Ми знаємо, виробляють вони щось, чи ні, ми знаємо, чи є в них якісь проблеми. Китай зараз не наздогнати, практично в кожної американської компанії величезна кількість постачальників з Китаю. Ми знаємо, чи можуть вони поставляти продукцію, ми знаємо їх рівень смертності. В Китайському підрозділі Тесли працюють 7 тисяч осіб і жоден з них не помер.

Джо Роган: Тобто це реальна інформація, ти знаєш її з перших вуст, ти знайомий з цими людьми?

Ілон Маск: Звичайно, ми ж їм зарплату виплачуємо. А так виходить, кому ж там гроші йдуть? Працюють ті самі хлопці.

Джо Роган: Як думаєш, чи є вірогідність, що цією ситуацією скористаються в політичних цілях. Відкриття країни – це першочергова ціль Дональда Трампа, але завжди знаються люди, які будуть проти усього, що він робить. Ці люди завжди готові заявити, що він не має рацію, особливо тепер. Листопад та вибори 2020 не за горами. Як думаєш, чи є вірогідність, що суспільство виступить проти завершення карантину? Просто аби піти проти Трампа, тому що люди знаходяться в опозиції.

Ілон Маск: Звичайно цю ситуацію політизували в обидві сторони, це усе звичайно погано. Але я все ж думаю що головне питання, де у цій картині світу наші громадянські права і що держава може тебе заставити зробити, а що не може? Що повинно вважатися нормою? Я вважаю, що ми зайшли занадто далеко.

Джо Роган: Можливо це та ситуація, коли ти обираєш курс, і його не можливо не дотримуватися.  Щось змінити, типу «ми думали, що усе буде по–іншому. Це усе ж погано, але не так жахливо, як ми уявляли. Перезберімось й вирішимо разом, що ж робити, відштовхуючись від того, що раніше ми приймали рішення на основі інформації, яка наразі є неактуальною. Як ми будемо рухатись далі, відстоювати свої громадянські права і захищати те, на чому була створена ця країна. На певному рівні свободи, яку ми цінимо та поважаємо».

Нагадаємо, Ілон Маск думає, що коронавірус не такий смертоносний, як те, у що ми повірили.

Раніше нами було зроблено україномовну версію 50-хвилинного фільму під назвою: «Український обман: імпічмент, готівка Байдена і масові вбивства». Про цей фільм неодноразово казали ЗМІ та Дональд Трамп.

Також ми озвучили вперше українською мовою інтерв'ю Джеремі Кларксона про коронавірус: «Я не хочу жити в цьому світі»

Читайте також:Друге нашестя COVID-19, чого нам чекати?