Світ
27 травня 2020
НОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ: Коронавірус має другий шлях для нападу! Вперше українською
Відео перекладене українською та озвучене командою Інфопостору «Є!».
news-image

Коронавірусна хвороба 2019 — інфекційна хвороба, яка виникла вперше у грудні 2019 року в місті Ухань, Центральний Китай. Хвороба почалася як спалах, який розвинувся у пандемію. Причиною хвороби став коронавірус SARS-CoV-2 (стара назва 2019-nCoV), циркуляція якого в людській популяції була до грудня 2019 року невідомою. Пандемію цієї хвороби Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визнала надзвичайною ситуацією в галузі міжнародної охорони здоров'я та внесла заходи з боротьби проти неї до тимчасових рекомендацій згідно з Міжнародними медико-санітарними правилами 2005 року. Щоб уникнути стигматизації, пов'язаної з географічним регіоном, де виникли перші випадки захворювання, а також з расовою приналежністю, ВООЗ затвердила зрештою офіційну назву захворювання як «коронавірусна хвороба 2019 (COVID-19)».

Відео перекладене українською та озвучене командою Інфопостору «Є!».

#коронавірус #COVID19 #легендиукраїнською - це постійна рубрика інфопростору «Є!».

Для тих, хто хоче прочитати, а не дивитись відео, додаємо в текстовому варіанті.

За результатами нового дослідження, коронавірус має ще один, абсолютно інший шлях для атаки, через який він потрапляє всередину клітин.

Привіт усім, це доктор Кріс Мортенсон, або щоденні новини щодо SARS-Cov-2. У мене були цілі вихідні, великодні вихідні, і це було справді чудово. Я вкрай потребував цього перезавантаження. Сподіваюся, у вас також були прекрасні вихідні, і ви якісно провели час зі своєю родиною. Знаю, що це все дуже спустошливо, знаю, що це не те, що ми могли собі уявити ще рік тому, але це сталося.

Гаразд, давайте перейдемо до цифр, дуже швиденько. Я покажу вам дві групи цифр. Це сьогоднішні цифри, сьогодні 13-те квітня, і це наш 81-ий звітний день. Отже, погляньте: наразі світ наближається до цифри у два мільйони випадків захворювань, і досягне її досить швидко. Ось це - випадки за 13 квітня, вони неповні. Ось - учорашні випадки, за 12 квітня, аби показати вам, як виглядає завершений день. Тут США досягли 27 тисяч випадків… [називає показники інших країн] 3 тисячі, 4 тис., близько 3 тис., 2,5 тис., 5 тис. тощо. Тож приблизно такі цифри потенційно можете побачити по завершенню дня. Тут у нас - лише частина дня. Тому очевидно, що Сполучені Штати повідомлять про набагато більше випадків у міру того, як день добігатиме кінця. Що ми бачимо тут: хоча в Бельгії день з дуже високими показниками смертності, ми бачимо Росію, яка піднімається наверх списку [показує високі цифри внизу таблиці]. Я отримав кілька е-мейлів від людей з Росії: вони засвідчили величезні черги карет швидкої допомоги, що намагаються потрапити до лікарень - безліч годин очікування, просто щоб потрапити з машин до відділень екстреної допомоги. Туреччина також починає  просто-таки вибухати показниками випадків захворювання. І ми спостерігаємо, що Китай опустився вниз списку. Знову-таки… Я не можу на сто відсотків довіряти жодній із цих цифр загалом, у цьому конкретному аспекті. Цікаво, однак, що Китай дуже швидко відійшов від того, що можна назвати “драконівським карантином”, і повідомлення про переважну більшість випадків захворювання надходять з провінції Хубей.

Тепер тут, у Сполучених Штатах, де все просувалося набагато, набагато повільніше, повсюди є багато гарячих точок, і це дійсно говорить про те, що слід заздалегідь цим зайнятися. Адже така природа експоненційного розвитку захворювання: випадок - випадок - група випадків - група випадків - спалах. Якщо ви не випереджаєте це, якщо не контролюєте на етапі поодиноких випадків, дозволяєте ситуації розгортатися самовільно, то отримаєте групи випадків повсюди, і вам не вдасться уникнути спалаху. Тож… що іще можу вам розповісти про ці цифри - небагато. Знаєте, воно вибухає просто всюди. Ось це… Це те, як завтрашні… Як, ймовірно, виглядатимуть сьогоднішні цифри за повний день. І завтрашні так само. Навіть незважаючи на те, що деякі випадки, як ми бачимо, починають трохи вирівнюватися. Це відбувається завдяки соціальній дистанції. І я справді радий, що люди сприймають це серйозно. І людей дійсно починають дратувати ті, хто ще не перебуває на цій кривій, хто не зрозуміли, як забезпечити належні бар’єри та дистанцію. Однак мені дуже приємно зауважити, що серед моїх щоденних контактів тут, у західному Массачусетсі, люди починають усвідомлювати це: дотримуватись шести футів, не передавати ручки туди сюди, бути більш обережними з такою справою як не потискання рук - словом, усіх доречних нефармацевтичних дій.

У Сполучених Штатах нарешті отримали поштою перші кілька чеків від IRS. Враховуючи, що кожен день має значення, ви можете очікувати на свої перші кілька чеків через дванадцять днів. Акт про турботу був прийнятий 30 березня, тож 11 квітня, “перші електронні платежі були сьогодні зараховані на банківські рахунки платників податків”. Тож якщо у вас були електронні взаємини з IRS і дохід у діапазоні “дуже низький”, то ви могли отримати один із таких чеків. Проте всі інші - досі в режимі очікування. Отже, надзвичайно велика кількість людей лишились за бортом - вони вже без грошей і без варіантів дій. Акт про турботу крапає трохи грошей маленькими-маленькими краплями. Просто це той випадок, коли надто мало і надто пізно.

Хочу відзначити ось що. Давайте подивимось на це. Це з Великої Британії. Давайте просто подивимось, а тоді проаналізуємо. Гаразд, дуже швидко. Давайте послухаємо.

[текст відео]

Гаразд, давайте почнемо, давайте розберемо, що тут відбувається. Вони вломилися в його двері - четверо поліцейських. Вони вдерлися всередину, переймаючись тим, що в нього відбувалося несанкціоноване незаконне зібрання (можливо, він трохи заголосно грав у відеоігри). Хтось викликав на нього копів. Він не відповів їм через двері, а відкрив двері для них. Чому? Чому б і ні. Що ж, давайте подивимось. Можливо, тому… (ох, чекайте, давайте я подивлюсь, чи можу я повернутися…) можливо, тому… (я маю промотати трохи вперед).

[голос на відео]

Жоден із них не в масці. Жоден - не в рукавичках. Вони просто вломилися туди, і він дуже засмучений усім цим. Подивіться на це… Він не хоче, щоб вони заходили до нього додому.

[текст відео] [Що ви робите в моєму домі?!]

Подивіться на це: вона прямо там торкається дверей. Отож, вони заходять. Вони голосно говорять - тож розпорошують усюди часточки. На них не надягнені маски, не надягнені рукавички. Отже, підсумовуючи це все, що сталося тут, у Великій Британії - в інтересах громадської безпеки до цього чоловіка вдерлися четверо людей без засобів індивідуального захисту. В інтересах того, що він, можливо, у якийсь спосіб поширював вірус. Однак якщо вонипереносять будь-який вірус на собі, то зараз просто поширили його в зоні безпеки цього чоловіка. Ось що я вам скажу: якщо хто-небудь прийде до мене додому просто зараз і не матиме на собі засобів індивідуального захисту, я також не пущу його / її всередину. Але це неприйнятний результат для влади Великобританії. Отож, держава-няня перекручує тут логіку: турбота про нас - це виламати двері цього хлопця без будь-яких засобів індивідуального захисту. Чотири людини в домі цього хлопця - аби запобігти можливому розповсюдження ним хвороби. Це просто дивна-дивацька логіка. Але це те, що відбувається, і я використовую це як метафору для багатьох речей, які бачу навколо: надзвичайно незграбні спроби уряду змусити людей не перебувати в громадських місцях. Я погоджуюсь із необхідністю громадської безпеки, але якщо ви робите це у такий спосіб, що має нульовий… Наразі це нелогічно, це просто не має жодного сенсу. Отож, це досконалий приклад абсолютно безглуздого реагування. Гаразд, ми бачили й гірше.

Ось це - надзвичайно цікавий графік з “Нью-Йорк Таймз”, який у дуже цікавий спосіб показує силу експоненційності. Він мені подобається. Він промовляє: “Уявіть, що щось поширюється так само легко, як і COVID-19, або вірус медоїда (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Crazy_Nastyass_Honey_Badger)”. Уявіть, що зараз ми запобігли одному випадку. Просто тут і зараз, і потім чекаємо 30 днів. Або ж ми запобігли одному випадку через сім днів. Що насправді відбудеться, скільком випадкам вдалося запобігти - це те, на що ми дивимось на цій осі. Отже, якщо в нас є семиденний інтервал між тим, щоб робити це зараз чи починати через сім днів, то маємо таку різницю: приблизно понад 600 випадків проти, я би сказав, 2300 - ось вона, сила експоненційності, запобігання одному випадку проти запобігання через сім днів. Отже, коли кожен день має значення - якщо ви збираєтеся, ну, знаєте… Фактично, Великобританія змарнувала весь березень. Справді чудовий приклад: порівнюючи Великобританію й Ірландію, у них, фактично, однакові демографічні показники; фактично, однаковий стан системи охорони здоров’я; фактично, однакова кількість лікарняних ліжок на сто тисяч людей; фактично усе однакове, за винятком того, що Ірландія діяла на випередження цієї ситуації на кілька тижнів раніше за Великобританію. Вони навіть відмінили День Святого Патрика в Ірландії - профілактично, превентивно, тому що вони їхня влада зрозуміла це. Поки управлінці у Великобританії зволікали, марнували час; Борис Джонсон був зайнятий потисканням рук - радий, що він вийшов з лікарні; і все таке. Але він дійсно має якось зреагувати, аби мінімізувати й згладити поширення хвороби. Тому Великобританія - це, по суті, зараз оця крива червоного кольору. Це не інверсійні, а фактичні випадки порівняно з тим, де зараз перебуває Ірландія. Отже, це просто показує, що коли швидкість розвитку чогось зростає експоненційно, ви маєте реагувати на це швидко і заздалегідь.

Гаразд, давайте поглянемо сюди. Це мапа пневмоній від CDC (Центру з контролю та профілактики захворювань у США). Давайте подивимось. Будь-які штати, позначені зеленим кольором, мали б нормальний рівень. Гадаю, ця мапа говорить сама за себе: кожен штат має підвищений рівень, кожен. Чому Аляска включена…

Гаразд, ми підійшли до дуже цікавого моменту. Я маю кілька речей, про які хотів би сьогодні повідомити, але ось ця - мабуть, найважливіша. Отож, почнемо з неї. Я називаю це “Що ж, лайно”. Виявилося, що “коронавірус може атакувати імунну систему подібно до ВІЛ, націлюючись на захисні клітини, тобто, Т-клітини. Також “Дослідники в Китаї та США з’ясували, що вірус, який спричинює COVID-19, може руйнувати Т-клітини, які мають захищати організм від шкідливого вторгнення. Один лікар зазначив, що в медичних колах зростає занепокоєння з того приводу, що наслідки можуть бути подібними до ВІЛ”.

Отже, отаку статтю маємо з “South China Morning Post”. Давайте почитаємо. Потім я покажу вам наукове обґрунтування, яке за цим стоїть; дослідження, на яке посилається цей матеріал, я знайшов дослідження.

Дивимось. “Несподіване відкриття, здійснене групою дослідників з Шанхаю та Нью-Йорка, збігається з передовими дослідженнями лікарів про те, що COVID-19 може атакувати імунну систему людини й спричинювати наслідки, подібні до тих, які виявлені у ВІЛ-пацієнтів”. Отож, що вони зробили: по суті, вони підсадили цей “живий вірус SARS-CoV-2...” (вірус медоїда) “...до лабораторно вирощеної клітинної культури Т-лімфоцитів”. Це клітинні культури, які можуть рости, ви можете вирощувати їх, продовжувати їх вирощувати, вам не треба постійно збирати їх у свіжих пацієнтів; їхні клітинні лабораторії використовуються для всіх видів досліджень. “Т-лімфоцити, також відомі як Т-клітини, відіграють ключову роль у визначенні та знищенні патогенів у тілі”. Тому, якщо ви атакуєте Т-клітини, наслідки зазвичай бувають дуже погані. І ВІЛ це показує. “Вони здійснюють це шляхом захоплення зараженої вірусом клітини, пробиваючи дірку в її мембранах…” (це те, як Т-клітини здійснюють захист, просто хочу, щоб було зрозуміло) “...відтак вводять у клітини токсичні хімічні речовини” - отже, вони вбивають клітину. “Ці хімічні речовини вбивають як вірус, так і інфіковану клітину і розривають їх на шматки. На подив науковців, у їхньому експерименті Т-клітини стали здобиччю для коронавірусу. Вони виявили унікальну структуру у білковому шипі віруса, що, вочевидь, спровокувала злиття вірусної оболонки та клітинної мембрани під час їхнього контакту між собою”. А ми знаємо, що, як правило, розщеплений білок зв’язується з рецептором ACE2 (АПФ2) - спорідненість надзвичайно висока. Схоже, що він може зв’язуватися з іще одним рецептором. Тому я й написав там, згори: “лайно”.

Гаразд, давайте дуже швидко пройдемось по науковому дослідженню. Отож, тут - атака Т-клітин. Блакитним кольором - SARS-CoV-2, а це - класичний, власне SARS. Тут - контрольний стовпчик. Це - на клітинній показник, що експресує рецепторACE2, і обидва зв’язуються з SARS-CoV-2  трохи краще, його інфекційна здатність трохи перевищила показники власне SARS. Можливо, не набагато, але точно трохи вище.

Тут ми бачимо, що SARS-CoV-2 на іншій клітинній культурі також інфікує. Але ось клітинна культура з клітин HeLa (з якими я працював свого часу). Тут немає ніяких ACE2 рецепторів, як і жодних інших рецепторів. І погляньте, тут немає інфекції. Тож, це свого роду контроль. Адже говорить нам про те, що тут немає нічого, із чим ці двоє можуть зв’язатися й потрапити всередину.

А тепер давайте подивимось на ці дві культури T-клітин: MT-2 та A3.01. Це - нормальна ACE2... клітина, що ми її розглядали на першому графіку. А це - базова лінія. Тож тут бачимо, скільки ACE2 mRNA можна знайти в клітині, охарактеризувати, скільки ACE2-рецепторів вона може мати на своїй поверхні. Базова лінія 1.0… Зауважте, що тут у нас розрив. І ми маємо весь час рухатись униз. Кількість mRNA, яку вони знайшли, була така невелика, що її практично можна назвати від’ємною, але вона є. Нуль цілих, нуль нуль нуль нуль сім. А в цій точці - приблизно нуль цілих, нуль нуль нуль нуль чотири. Гаразд, тож, по суті, на цих клітинах немає ACE2. Тобто, на MT-2 та A3.01. Але це все ще Т-клітини. Отож, зверніть увагу ще раз: на ACE2 клітинах відбувається зв’язування, інфекційна здатність… нехай буде 6000 - просто щоб оперувати парними числами. Інфекція на клітинній культурі MT-2, що є культурою Т-клітин, для SARS-CoV-2 - має інфекційну здатність близько 2000. У той час, як власне SARS - нуль, і контрольна група - нуль. І тут, на іншому графіку для клітинної культури A3.01 - здатність до зв’язування - близько 1200, я би сказав. SARS - майже нуль, і контрольна група - нуль.

Гаразд. Збожеволіти, отже, це значить, що COVID-19 проникає безпосередньо в Т-клітини, принаймні в лабораторних умовах. Отож, побачимо, які заходи будуть прийняті щодо цього всього. Між іншим, це дослідження проводилося на живих тканинах, тож я схильний йому довіряти.

І найцікавіше. Це з публікації того ж дослідження наживо. Вони пишуть: “Інакше кажучи, ці результати показують, що Т-лімфоцити можуть бути більш сприйнятливими до вірусу SARS-CoV-2 і менш сприйнятливими до вірусу SARS-CoV. Тому правдоподібним виглядає твердження, що за посередництва S-білка вірусу SARS-CoV-2 можу відбуватися інтенсивне інфікування, навіть на клітинах, що експресують ACE2-рецептори на низькому рівні, що, своєю чергою, пояснює, чому швидкість передачі SARS-CoV-2 - настільки висока”. Чому - тому що вірус може зв’язуватися не з одним, а з двома окремими рецепторами. “Також, імовірно, й інші рецептори виступають посередниками для входу SARS-CoV-2 у Т-клітини: такі як CD-147, представлений на поверхні Т-лімфоцитів...” Тож якщо ми говоримо, що ACE2 - це один рецептор, то CD-147 - іще один. Отже, треба просто звикнути до цих цифр і літер. “...про який нещодавно стало відомо, що він є новим інвазивним шляхом для SARS-CoV-2”. Це CD-147.

Тепер перейдемо до цього дослідження, яке каже, що “SARS-CoV-2 захоплює клітини-господарі через новий маршрут - білковий шип CD-147”.

“Наразі COVID-19, спричинений важким гострим респіраторним синдромом коронавірус-2 (SARS-CoV-2), отримав широке розповсюдження по всьому світу; утім, специфічних антивірусних препаратів для лікування захворювання поки що не існує, що становить собою величезний виклик для контролю та стримування вірусу. Завдяки нашому дослідженню ми з’ясували, що SARS-CoV-2 захоплює клітини-господарі через новий маршрут: білковий шип-CD-147 (БШ)”. Ці дві штуки зв’язуються між собою. “БШ зв’язується з CD-147, рецептором на клітинах-господарях, таким чином виступаючи посередником у вірусній інвазії”.

Гаразд, де ще ми можемо знайти цей CD-147? Це хороше питання, це цікаво. Він також відомий як basigin. “Це білок, який у людей кодується геном BSG і є детермінантом для систем груп крові OK”. І ось де стає по-справжньому захопливо. “Відомі три антигени в OK-системі, які найчастіше називають Oka (також OK1), OK2 та ОК3. Доведено, що basigin - це основний рецептор на еритроцитах для малярійного плазмодія людини. Plasmodium falciparum”. Упс! Отже, тепер починає бути зрозумілим можливий механізм, як вірус може потрапити всередину еритроцитів. І, наскільки мені відомо, було багато занурень у тему так званого “гему” в цій теорії. Можливо, це прецедент, можливо, ні. Але принаймні зараз ми знаємо про цей шлях, ми починаємо бачити, що дещо сходиться. І один із найважливіших збігів, який, думаю, ми побачимо, це те, що спосіб, у який хлорохін і гідроксихлорохін функціонують, аби запобігти росту Plasmodium falciparum, малярійного паразита, полягає в тому, що всередині малярійного паразита є лізосома. Це мембранне відро, оточена мембраною везикула, всередині якої…Куди він переносить гемоглобін, яким живиться з еритроцита, щобзруйнувати клітину, викликати лізис. Отож, він руйнує еритроцит, гемоглобін у цій лізосомі, хлорохін потрапляє всередину. Це порушує рівень pH, і зненацька ця лізосома перестає функціонувати. Цікаво, що лізосома - це те саме, що й коли вірус зв’язується з мембранним рецептором - або з ACE2, або зі CD-147 - вбудовується, також переноситься в лізосому, і тоді та лізосома... руйнується, усе починає руйнуватися - і це, фактично, вивільняє вірус у клітини, відбувається пошкодження клітин. Тож, імовірно, хлорохін якимось чином діє безпосередньо на лізосоми, і це трохи пояснює зв’язок із ним тут, більше, ніж пояснення через кров. Отже, поки що продовжуємо розбиратися, і з’ясовувати по мірі того, як пробираємося крізь це.

У підсумку - і вам дійсно не хочеться цього знати - з’являється все більше й більше доказів того, що “для найбільш хворих пацієнтів, інфікування новим коронавірусом проявляється наслідками для всього організму, вражаючи далеко не тільки легені. І навіть у тих пацієнтів, які тяжко перенесли захворювання, одужали й позбулися вірусу, лікарі почали констатувати наявність справді затяжних наслідків, можливо, постійних наслідків. Дослідники виявили, що в тих, хто перенесли хворобу як легко, так і тяжко, багато біологічних показників так і не прийшли в норму. Найбільше занепокоєння серед цих тривожних результатів дослідження викликали ті дані, які містять припущення про те, що пацієнти, які очевидно одужали, й надалі мають дисфункцію печінки. Такий випадок було зафіксовано навіть після двох негативних тестів на наявність вірусу й після того, як пацієнти були виписані”. Отож, вплив на печінку.

У той же час, кардіологи, маючи справу з миттєвими наслідками COVID-19 для серця, задаються питанням, скільки може бути довготривалого негативного впливу. У ранньому дослідженні щодо пацієнтів COVID-19 у Китаї, майже у 12% серед тих, хто вижили, виявили серцеву недостатність, включно й з деякими хворими, що не мали проявів респіраторних ускладнень”. Дуже тривожно, і нам доведеться за цим стежити.

Пам’ятайте, що поки ми долаємо це все, просуваючись уперед, економічні наслідки насправді тільки починаються, і вони будуть досить глибокими. Я просто повторю свій заклик: саджайте сад. Гадаю, це те, що буде справді важливим цього року. На це є всі причини: якість життя, якість їжі, щось, що дозволяє приємно проводити час. Але можливо це також і харчова безпека і доступ до свіжих овочів.

Висновки на сьогодні:

  1. Ці драконівські реакції уряду - досить тривожні. Громадянські свободи, як видається, відібрати дуже легко, і дуже важко повернути назад - про це свідчить наш досвід протягом останніх 20 чи 30 років.
  2. Економічне “стимулювання” Сполученими Штатами - це всього лише приклад того, як реагувати надто мало і надто пізно. Наразі дійсно неможливо розвернути цей корабель назад, і я не вірю, що нас чекає так багато економічних потрясінь.
  3. COVID-19 - боже, і оце справді невтішно - атакує як ACE2, так і CD-147. Можливо, ще якісь? Ми поки що не знаємо, але якщо він атакує лейкоцити, зокрема, напряму Т-клітини, це справді кепська знахідка, і це багато чого пояснює.
  4. Шкода для організму може бути дуже довготривалою, можливо, навіть постійною. Це теж дуже невтішна знахідка.

І пам’ятайте… На основі цього… Знаєте, насправді це все не повинно було так відбуватися. Було так багато всього, що можна було зробити по-іншому. Ми бачили країни, які зробили це добре, країни, які зробили це кепсько, але в моїй країні це не повинно було відбуватися так.

Раніше нами було зроблено україномовну версію фільму Ілон Маск: Обов'язковий карантин - це порушення наших прав. Вперше українською

Також ми озвучили вперше українською мовою інтерв'ю Джеремі Кларксона про коронавірус: «Я не хочу жити в цьому світі»

Читайте також:В Європі вперше пересадили легені хворому на СОVID-19