Історичний запуск. Астронавти США летять у космос на кораблі Ілона Маска
Запуск відбудеться 27 травня, о 23:33 за київським часом.
news-image

27 травня американські астронавти вперше після майже дев'ятирічної перерви вирушають на Міжнародну космічну станцію на пілотованому кораблі компанії SpaceX бізнесмена Ілона Маска з території США, повідомляє Суспільне.

Запуск відбудеться у середу, 27 травня, о 23:33 за київським часом. Зі стартового майданчика у штаті Флорида в небо здійметься ракета Falcon 9, яка має вивести на орбіту пілотований корабель SpaceX Crew Dragon.

Кораблі цієї серії вже пройшли кілька випробувань, один із них навіть літав до МКС як вантажний човен. Утім, всі попередні польоти SpaceX були безпілотними, а цього разу на борту будуть астронавти.

У Crew Dragon перебуватимуть двоє американських астронавтів, які двічі літали на "космічних човнах" Space Shuttle — 49-річний пілот Роберт "Боб" Льюїс Бенкен і 53-річний командир Даглас "Даг" Джеральд Херлі. Останнього разу екіпаж із двох американців стартував з території США в 1982 році (STS-4).

Херлі відповідатиме за ділянку автономного польоту Crew Dragon, а Бенкен контролюватиме автоматичне стикування і розстикування з МКС. Разом вони повинні оцінити готовність корабля до доправлення людей на орбіту. Також вони мають в реальних умовах перевірити зручність і функціональність нових рятувальних скафандрів, розроблених SpaceX.

За два тижні до запуску, 13 травня, Бенкена і Херлі відправили на карантин. Хоча COVID-19 у них не підтвердили, в NASA хвилюються, що астронавти можуть занести хворобу на МКС.

Через пандемію коронавірусу запуск ракети відбудеться без глядачів на оглядовому майданчику Космічного центру імені Кеннеді. За запуском можна буде спостерігати лише у прямому ефірі. Утім, подію особисто обіцяв відвідати президент США Дональд Трамп.

На космічній станції екіпаж корабля Crew Dragon проведе від 30 до 119 діб. Остаточне рішення про тривалість місії NASA ухвалить лише після стикування. Переконавшись, що воно пройшло штатно і зауважень до герметичності немає, фахівці будуть щодня оцінювати стан бортових систем корабля.

Очікується, що вже за 12 хвилин після запуску Crew Dragon вийде на орбіту, відділиться від ракети-носія Falcon 9 і продовжить рух до МКС, тоді як перша ступінь Falcon 9 повернеться на Землю (на платформу в Атлантичному океані).

Щоб інтернет-користувачі змогли зрозуміти, як відбуватиметься процес стикування Crew Dragon до МКС, SpaceX випустила онлайн-симулятор: спробувати себе в ролі члена екіпажу мають змогу всі охочі.

Як ми писали,  Ілон Маск стверджує, що SpaceX і Tesla випереджають конкурентів мінімум на три роки завдяки працівникам. В компаніях створені структури, що стимулюють інноваційну діяльність співробітників.

До речі, місія триватиме до п'яти днів: у SPACEX розказали, коли і як відправлять у космос туристівSpaceX або Space Adventures не оголосили точну ціну на туристичний рейс Crew Dragon.

Не знаєте, що подивитись на вихідні? Журналісти «Є!» зробили для вас підбірку фільмів про космос. Зберігайте собі десь, щоб не загубити та подивитись всі.