Події
6 липня 2020
Понад 5 тисяч українців чекають на трансплантацію органів: МОЗ розширює перелік лікарень, які можуть надавати ці послуги
Раніше в Україні не було умов для розвитку цієї галузі медицини, тому багато громадян змушені проводити операції за кордоном. Але у червні МОЗ створило окремий підрозділ саме для розвитку трансплантації в Україні.
news-image
На трансплантацію органів в країні та за кордоном очікують понад 5 тисяч українців.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на традиційній нараді під головуванням президента України Володимира Зеленського.

Він каже, що раніше в Україні не було умов для розвитку цієї галузі медицини, тому багато громадян змушені проводити операції за кордоном. Але у червні МОЗ створило окремий підрозділ саме для розвитку трансплантації в Україні.

Треба дуже потужно взятися за розвиток трансплантації в нашій країні. По-перше, в Україні такі операції в п’ять-шість разів дешевші, ніж за кордоном, а відтак доступніші для українців. Це підвищує шанс зберегти життя. По-друге, така якісна послуга за нижчу ціну може привабити іноземців», — наголосив Володимир Зеленський.

Міністр охорони здоров’я додав, що МОЗ уже розширює перелік лікарень, які можуть надавати послуги з трансплантації органів. Степанов вважає, що розвиток трансплантації може стати частиною медичної реформи.

Нагадаємо, у грудні 2019 року Верховна Рада ухвалила, а Зеленський підписав закон, що регулює питання трансплантації органів і тканин в Україні.

Також у Верховній Раді попередньо підтримали законопроєкт, який передбачає відтермінування запуску Єдиної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ) до 1 січня 2021 року.

Нагадаємо, в Україні затвердили вартість трансплантації органів.

Раніше повідомляли, що в Європі вперше пересадили легені хворому на СОVID-19.

Зазначимо, львівські хірурги вперше провели операцію з пересадки серця.

Читайте також:Премії правоохоронцям, дороги, «Феофанія»: куди йдуть гроші з Фонду боротьби з СOVID-19?