Суспільство
3 березня 2015
Більшість росіян вважають зрадником Нємцова (опитування)
Соціологічний центр ЦІМЕС запитав у користувачів соціальних мереж, як вони оцінюють особистість Бориса Юхимовича Нємцова.
news-image

Відповідь на це питання дали 35152 людини, 71% з яких проживає на території Росії, передає Єдність.інфо.

Більшість опитаних росіян висловили своє негативне ставлення до особистості Нємцова. 28% респондентів сказали, що вважають його зрадником, оскільки його основною метою було послабити Росію і продатися Заходу. Ще 10% зазначили своє швидше негативне ставлення і порахували його неефективним політиком.

Найчастіше негативна позиція з приводу політика Нємцова зустрічалася у росіян старшого покоління. У віковій категорії 45-54 роки негативне ставлення висловили 40% опитаних. Це пов'язано, в першу чергу з тим, що Нємцов у них асоціюється з кризою 90-х років, який став одним з найважчих періодів в новій Росії. А ось підлітки до 18 років, які не застали розквіт політичної діяльності Бориса Нємцова, резонно воліли утриматися від відповіді і не давати ніякої оцінки (35%).

20,4% російських респондентів характеризували своє ставлення, як нейтральне. Кожен п'ятий респондент сказав, що не вважає Бориса Нємцова ні героєм, ні зрадником.

Читайте також:Герої не вмирають. Порошенко нагородив Нємцова Орденом Свободи

Свою позитивну оцінку політичної діяльності Нємцова дали 17,4% росіян. Майже 10% з них зазначили, що вважають його видатним політиком, якому довелося працювати в складний період 90-х і він робив це достойно. Решта назвали його одним із найяскравіших політиків і дали швидше позитивну оцінку його діяльності.

Читайте також:Колишня дружина Нємцова: за п'ять днів до загибелі я попросила у нього вибачення

А от українці дотримуються відмінної від росіян позиції. Серед них Нємцова порахували видатним політиком 43% опитаних. В цілому, про позитивну оцінку особистості Нємцова сказали більше половини респондентів з України (56%). У 2014 році під час кримської кризи Нємцов підтримав українців і піддав російську зовнішню політику різкій критиці. Також під час «помаранчевої революції», він ні разу відвідував мітинги в Києві і був радником президента Віктора Ющенка.