Політика
5 березня 2015
Засіб для виживання. Чому світ не квапиться надавати Україні зброю?
Українцям слід розуміти, що з огляду на масштаби конфлікту, отримання навіть найсучаснішого озброєння не означатиме швидкого припинення війни.
news-image

За словами першого віце-спікера Верховної Ради Андрія Парубія, який днями повернувся з робочого візиту до США, рішення про надання Україні летального зброї вже найближчим часом буде узгоджено Бараком Обамою. Про це політик заявив ще у середу в ефірі одного з українських телеканалів, однак офіційні представники Білого дому й досі утримуються від подібних заяв. Єдине, що сказала з цього приводу помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд було: «питання ще не вирішене». Така позиція, свідчить про те, що керманич Білого дому дуже зважено розглядає всі політичні ризики, із якими він може зіткнутися при наданні Україні летальної зброї і вочевидь обмірковує різні можливості виходу із ситуації.

Говорячи, про перебіг переговорів зі США Андрій Парубій заявив, що американські політики набагато охочіше надають Україні різноманітне військове обладнання, аніж зброю.

«В США ми обговорили надання нелетального озброєння. Йдеться про радари для виявлення вогневих точок противника, про безпілотники, захист радіозв'язку, про ремонт деякого нашого обладнання. Можу сказати, що під цю програму виділено понад $ 120 млн. Проте більше за все нам потрібна летальна зброя, адже це не лише військово-технічна допомога, але й величезний морально-психологічний фактор для наших збройних сил», – заявив Андрій Парубій в одному зі своїх інтерв’ю.

Читайте також:"Єдине, що Путін зрозуміє - це сила",  - колишній міністр оборони США (відео)

Відомий лобіст військової допомоги Україні сенатор від Республіканської партії Джон Маккейн неодноразово заявляв, що не надаючи нашій державі озброєння Західний світ, фактично залишає Україну один на один із агресором. З такою думкою погоджуються і командувач угрупуванням військ США в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес. Перебуваючи у Берліні він заявив, що забезпечення українців оборонним озброєнням змусить Росію зупинитися.

«Коли матері починають бачити, як їхні сини повертаються додому мертвими. Коли ціна цієї війни піде вгору, то і внутрішня підтримка цієї агресії почне скорочуватися», – заявив він.

За оцінками Бена Ходжеса, кількість російських військ на сході України нараховує близько 12 тисяч військових, а на території Кримського півострова розташовано ще близько 29 тисяч резерву. Тому, на думку військового, задля стримування військової агресії Україні насамперед необхідні засоби боротьби із важкою артилерією противника та сучасна протитанкова зброя.

Читайте також:США: Зволікання на наданні Україні оборонних озброєнь - рівнозначне відмові

Втім, далеко не всі міжнародні політики поділяють таку позицію, щодо України. За словами міністра оборони Німеччини Урсули фон дер Лайен, збільшення зброї на Донбасі не допоможе вирішити військову проблему, а лише посилить протистояння. З такою думкою погоджується і її колега міністр оборони Нідерландів Яніна Хенніс-Плассарт, котра коментуючи можливість озброєння Україні заявила:

«Нідерланди будуть наполягати на наданні виключно нелетальної допомоги Україні. Політичний діалог це єдиний шлях виходу з кризи».

На думку колишнього Президента Грузії Михайла Саакашвілі, позиція європейців обумовлена їх залежністю від російських енергоносіїв, тому США, будучи гарантом територіальної цілісності України повинні першими надати нашій країні зброю.

«Коли Росія напала на Грузію, її лобі також домоглося негласного ембарго на постачання озброєння в країну. Тоді, як і зараз критики кажуть, що надання летальної зброї може спровокувати Росію на активізацію її військової участі і ескалацію конфлікту. Але таке умиротворення не враховує, що мета Путіна - повалити уряд у Києві і повністю дестабілізувати українську демократію», – заявив Михайло Саакашвілі.

Колишній керманич Грузії також нагадав, що лише постачання Америкою переносних ракет «Стінгер» в 1980х роках, змогло зупинити військову агресію СРСР в Афганістані і призвело до виведення радянських військ із країни.

Утім, сьогоднішня політична ситуація суттєво відрізняється, і на думку багатьох політологів Володимир Путін вдало користується тим, що ніхто у світі не бажає повторення часів «Холодної війни». На додачу до того, позиція правлячої демократичної партії США, як відомо завжди відрізнялася підкресленим пацифізмом та пошуком мирного способу регулювання конфліктів. Утім, навіть палкі прихильники діючої адміністрації змушені визнати, що задіяні Бараком Обамою економічні санкції подіють лише у довгостроковій перспективі, тоді як через підтримку Росією терористів, ситуація на фронті складається не на користь нашої держави.

Згідно докладів командування об'єднаних сил НАТО в Європі, після підписання «Мінських домовленостей», терористи продовжують обстріл українських позицій і так і не відвели важке озброєння від лінії розмежування. Такий стан речей свідчить лише про те, що конфлікт на Донбасі далекий від свого завершення а заявлене перемир’я розглядається російсько-терористичними військами, як передишка заради подальшого наступу вглиб України. Подібної небезпеки не можуть не розуміти у Білому домі, тому, незважаючи на усі політичні ризики США стратегічно зацікавлені у постачанні зброї до України. Особливо, якщо офіційно їх країна не матиме до цього ніякого відношення.

Читайте також:Озброювати Україну - не єдиний вихід

Навряд чи візит Президента України до Об'єднаних Арабських Еміратів, та досягнута там домовленість про постачання зброї напередодні розгляду аналогічного питання у США можна вважати випадковістю. Адже уряд Арабських Еміратів відомий як один із найбільш довірених союзників США на Близькому сході. Ще менше віриться у те, що за збігом обставин, практично одночасно з візитом українського керманича в ОАЕ, інший союзник США Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив, що найближчим часом відправить до України спеціальний контингент військових інструкторів.

«Протягом квітня ми будемо відправляти британських військовослужбовців для консультацій і для різних завдань: від військової підготовки та тактичної розвідки і логістики, до надання першої допомоги», - Заявив Кемерон.

В свою чергу члени Палати лордів британського парламенту, також нещодавно виступили із заявою, згідно якої їх країна, як така, що підписала Будапештський меморандум, разом з ЄС несе особливу відповідальність за ситуацію в Україні, оскільки невірно оцінила загрозу із боку Росії.

Подібні заяви свідчать про те, що у Заходу існує достатньо можливостей аби надати Україні не лише нелетальне озброєння, але й оборонну та наступальну зброю, а також досвідчених інструкторів, якщо в цьому буде необхідність. При цьому самі США, офіційно можуть навіть не бути здіяними в подібних поставках, роблячи всю справу руками інших держав. Тим не менш, українцям слід розуміти, що з огляду на масштаби конфлікту, отримання навіть найсучаснішого озброєння не означатиме швидкого припинення війни.

Адже наявність ефективної зброї це передусім засіб стримування російської агресії, нівелювання військових козирів Путіна, та як наслідок посилення переговорних процесів України.

Євген Ігнатенко

спеціально для Єдність.інфо