Світ
6 березня 2015
Бойовики "Ісламської держави" зруйнували стародавнє асирійське місто Німруд в Іраці
Німруд - стародавній центр Месопатаміі, побудований в XIII столітті до нашої ери
news-image

Бойовики "Ісламської держави" бульдозерами зруйнували руїни стародавнього міста Німрут на півночі Іраку, який знаходиться на південний схід від Мосула.

Таку заяву зробили в іракському міністерстві туризму і старожитностей, пише Є | Єдність.інфо з посиланням на Мeduza.

Масштаб ушкоджень точно не відомий. Влада Іраку засудила дії ісламістів.

Місто Калху - стародавній центр Месопатаміі, побудований в XIII столітті до нашої ери. Назва Німруд він отримав від археологів в XIX столітті на честь біблійного царя Німрода.

Бойовики "Ісламської держави" в кінці лютого також виклали відео, в якому показано, як кілька чоловіків знищують експонати музею в іракському місті Мосул. Крім того, були пошкоджені статуї крилатих биків, що охороняють ворота древньої Ніневії, яка розташована недалеко від Мосула.

У лютому 2015 року бойовики спалили сотні тисяч видань, у тому числі збори карт і книг часів Османської імперії, в бібліотеці Мосула.

Терористичне угрупування "Ісламська держава" активізувалася на початку літа 2014 року і захопило значну частину Сирії та Іраку. 29 червня на підконтрольних територіях було проголошено створення халіфату. Лідер ІГ Абу Бакр аль-Багдаді оголосив себе халіфом під ім'ям Ібрагім, а столицею Ісламської держави назвав Мосул. Ватажок угруповання стверджує, що є нащадком пророка Мухаммеда з ім'ям Абу Бакр аль-Багдаді аль-Хусейн аль-Кураши.

США на чолі міжнародної коаліції в серпні 2014 року почали силову операцію проти ІГ в Іраку і Сирії.