Політика
17 березня 2015
Тридцять глав держав підтвердили участь у параді в Москві 9 травня
До параду Перемоги залишилося менше двох місяців, однак, в Кремлі і МЗС вже є розуміння того, хто з лідерів держав приїде на святкування 70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні.
news-image

Попередньо, за інформацією російських ЗМІ, свою участь у святкуванні підтвердили понад 30 глав держав, передає Єдність.інфо.

В Міністерстві закордонних справ Росії, запрошення були надіслані багатьом главам держав, керівникам різних організацій. На кінець січня 2015 свою участь у заході на Красній площі підтвердили 20 лідерів, на початок березня їх було понад 30.

На 9 травня, очікується приїзд глав Таджикистану, Білорусії, Казахстану, Вірменії, Азербайджану, Киргизії, Китаю, В'єтнаму, КНДР, Нідерландів, Греції, Єгипту, Ізраїлю, повідомляє газета «Известия».

Окремо обговорювався візит президента Франції Франсуа Олланда, проте по Олланду 100-відсоткової інформації немає.

В адміністрації Франсуа Олланда заявили, що отримали запрошення, проте офіційних заяв поки не буде. В оточенні французького президента зазначили, що Володимир Путін в цьому році прийняв запрошення і побував у Франції на святкуванні 70-ї річниці висадки союзників у Нормандії. Але не можна виключати, що візит французького лідера, як і Ангели Меркель, відбудеться 10-го числа, - заявив співрозмовник в оточенні Олланда.

Читайте також:Туск не поїде на святкування 70-річчя перемоги в Москві: Не стану поряд з агресором

Нагадаємо, що 11 березня канцлер ФРН Ангела Меркель відмовилася приїхати в Москву 9 травня. Разом з тим вона зазначила, що збирається приїхати на наступний день, щоб покласти разом з президентом Росії Володимиром Путіним вінок до Могили Невідомого Солдата. Прес-секретар німецької канцелярії Штеффен Зайберт додав, що Меркель не може відвідати військовий парад через позицію Росії по Криму і ситуації на сході України, але хоче «належним чином і з гідністю» віддати данину пам'яті загиблим.

У посольстві Великобританії повідомили, що «прем'єр-міністр Кемерон не буде присутній, і участь його не була запланована». Президент США Барак Обама також був запрошений на парад, однак відповіді поки від нього не надійшло.

У посольстві Таджикистану в Росії розповіли, що у них заплановано візит досить великої делегації на чолі з першою особою країни.

"У нас планується візит президента Емомалі Рахмона та делегації, але поки рано говорити про чисельність. Думаю, що делегація складатиметься з 14 або 20 осіб", - зазначили в посольстві.

У посольствах Єгипту, Азербайджану не стали розголошувати інформацію про візит перших осіб своїх країн.

Делегація від Вірменії також відвідає святкування ювілею Перемоги, але повністю вона буде сформована в середині квітня.

У посольстві Австрії заявили, що «президент отримав запрошення на святкування 70-річчя Перемоги 9 травня, проте поки невідомо, чи буде він присутній в Москві».

У посольстві Угорщини також немає точної інформації щодо участі у заході, присвяченому ювілею Перемоги.

У посольствах Чехії, Словаччини та Італії чекають списків делегацій у квітні.

Читайте також:Меркель пообіцяла приїхати до Путіна з вінком, але не 9 травня

А ось поляки відмовилися від участі в заході на Красній площі. 

"У нинішній ситуації складно уявити участь пана президента в цьому заході", - відповіли в диппредставництві.

Також мають намір бути присутніми представники "ДНР" і "ЛНР".

На 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні в Москву в 2010 році приїжджали канцлер Німеччини Ангела Меркель, голова КНР Ху Цзіньтао, президент Болгарії Георгій Прванов, президент Південної Осетії Едуард Кокойти, лідери ряду держав СНД, включаючи Білорусію і Україну.

Всього на святкування Дня Перемоги 5 років тому в російську столицю приїхало близько 30 глав держав і урядів. У їх числі - лідери країн СНД, В'єтнаму, Ізраїлю, Латвії, Греції, Македонії, Монголії, Сербії, Словаччини, Словенії, Франції, Хорватії, Чорногорії, Чехії, Естонії, Італії.