Світ
19 березня 2015
Польський портал опублікував інтерв'ю з кінорежисером Антоні Краузе: росіяни вбивають також тих, хто їм нашкодив в минулому
Ті, хто просто брехав, хто розповідав казки прo дружню Росію, яка не здатна на злочини, принаймні мовчать - Антоні Краузе
news-image

Польський опозиційний портал W Politice опублікував інтерв'ю з відомим кінорежисером Антоні Краузе, який знімає зараз фільм «Смоленськ», повідомляє Є | Єдність.інфо з посиланням на польське видання. 

Краузе розповів про те, чому росіяни вбили в теракті під Смоленськом 10 квітня 2010 року президента Польщі Леха Качинського. Він дав інтерв'ю під час зйомки сцени у дворі Національного музею у Варшаві в декораціях знаменитого виступу Качинського в 2008 році перед будівлею парламенту Грузії в Тбілісі і, зокрема, сказав: 

Ми знімаємо сцену, про яку не тільки я, майже кожен думає, що вона була однією з головних причин смерті президента Леха Качинського. Це був той момент, коли після подолання численних перешкод польська делегація, Лех Качиньський і президенти Литви, Естонії та України, а також прем'єр-міністр Латвії прибули нарешті після довгого і виснажливого шляху в Тбілісі. Вони послужили безпосередньо причиною зупинки просування росіян, які вже зайняли Горі і знаходилися в 60 кілометрах від столиці.

Після цієї поїздки один з радників президента Качинського, колишній прем'єр-міністр Ян Ольшевський вимовив пророчі слова. Він привітав президента за надзвичайно сміливі дії і високу ефективність, але в той час додав: «Тепер ви повинні бути дуже обережні, тому що вони вам ніколи не пробачать».

І він мав рацію. Російські вбивають не тільки тих, хто може принести якусь шкоду, вони також вбивають тих, хто вже виконав свою місію. Зрештою, вони просто могли застрелити Литвиненка в Лондоні, але вони хотіли зробити по-іншому, щоб світ дізнався, як закінчають ті, кого вони називають зрадниками.
 
- Перед нами п'ята річниця Смоленської трагедії. І здається, вперше ті, хто просто брехав, хто розповідав казки прo дружню Росію, яка не здатна на злочини, принаймні мовчать. Щось змінюється?
 
Я сподіваюся, що це так, і це грунтується, зокрема, на тій підставі, що ми нарешті знімаємо свій фільм, справа просувається. Багато що змінилося, щоб зміг закінчити те, що почав в 2013 році. Протягом двох років я був безсилий, і ось нарешті, я думаю, що можу говорити про завершення зйомок. Зараз ми ведемо переговори про зйомки на боту літака-двійника Ту-154М, який стоїть в аеропорту Мінська Мазовецького».
 
Як зазначило видання, польський уряд відмовився використовувати літак і спробував його продати на міжнародному ринку, однак його ніхто не хоче купувати, так як він теж пройшов «ремонт» у російської банди ФСБ в Самарі, і ніхто не хоче розбирати його на гвинтики у пошуках вибухівки, яку в нього могли закласти росіяни під час «ремонту».