Суспільство
1 квітня 2015
Богомолець: «Більше половини призовників четвертої хвилі мобілізації визнані непридатними до військової служби»
Серед захворюваннь, за якими потенційні військовослужбовці були не допущені до несення військового обов'язку, безумовним «лідером» стали психічні хвороби.
news-image

Такі дані оприлюднила народний депутат, радник Президента, Заслужений лікар України Ольга Богомолець, посилаючись на офіційні дані Міністерства оборони України, передає Є | Єдність.інфо.

Згідно з документами, наданими у відповідь на запит народного депутата, з 117 044 чоловік, що пройшли військово-медичну комісію в ході мобілізації четвертої хвилі, придатними до військової служби були визнані 52 962 людини.

Серед захворюваннь, за якими потенційні військовослужбовці були не допущені до несення військового обов'язку, безумовним «лідером» стали психічні хвороби - 32% (718 чол.), на другому місці серцево-судинні захворювання - 31,1% (698 чол.), замикають трійку захворювання нервової системи - 22, 7% (510 чол.). Далі йдуть травми і поранення - 10% (225 чол.)  та  захворювання органів травлення - 4,2% (94 чол.). Решта не пройшли військово-медичну комісію з інших причин. 

Як зазначає Ольга Богомолець, такий рівень психічних захворювань при мобілізації викликає серйозну стурбованість і вимагає ретельної перевірки і контролю. Зокрема, підтвердження інформації від психіатричних лікарень, де  ці люди проходили або проходять лікування на даний момент, щоб уникнути зловживань при проходженні військово-медичної комісії.

Читайте також: Студентів не призиватимуть в армію - Порошенко

В цілому високий рівень захворюваності серед чоловіків країни працездатного віку викликає серйозне занепокоєння та вимагає посиленої уваги уряду і депутатів до рівня охорони здоров'я в Україні та коштів, які на це виділяються.