Політика
20 травня 2015
Закон про декомунізацію та статус воїнів ОУН УПА набуде чинності у четвер
Закон про заборону пропаганди комуністичного і нацистського режимів та закон, за яким воїнів ОУН і УПА визнано борцями за незалежність України, опубліковано в газеті "Голос України".
news-image

Як повідомляє «Є», закон опубліковано у номері офіційної газети ВР за середу. Офіційно цей документ набуває чинності наступного дня після опублікування.

Нагадаємо, 9 квітня Верховна Рада ухвалила закони про декомунізацію українського суспільства, "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років" та "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 років", а також "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті".

Ними забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб та визнаються борцями за незалежність України УПА й інші організації.

15 травня президент Петро Порошенко підписав ці закони, хоча група науковців із різних країн світу закликала не підписувати законопроекти про статус борців за незалежність України у ХХ столітті і про засудження комуністичного й нацистського режимів.

Читайте також: Президент підписав закон про декомунізацію