Україна
21 травня 2015
Сьогодні Україна одяглася у вишиванку
Українці відзначають День вишиванки.
news-image

У четвер, 21 травня, в містах України відсвяткують День вишиванки всеукраїнським флешмобом «Усі в вишиванках», передає «Є».

Підтримати акцію закликали напередодні в соціальних мережах громадські активісти. Мета заходу – вдягнути цього дня вишиванку – національний український одяг – як символ єдності українського народу.

Сьогодні у на Майдані у Києві о 18:30 відбудеться акція «Масове фото у вишиванках». Очікується кількасот учасників акції. Потім роздруковані фотопанно передадуть до музею історії Києва та Національного центру народної культури музею Івана Гончара.

 Долучитися до святкування Дня вишиванки планують і українці за кордоном.

Нагадаємо, День вишиванки – всеукраїнське свято, метою якого зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. В цей день кожен українець одягає вишиванку та іде у ній на роботу, в університет, школу, чи садочок.

Всеукраїнська акція «День української вишиванки» була започаткована студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесею Воронюк у 2007 році. Вона зауважила, що студенти досить часто одягають вишиванки на пари, і одного разу спілкуючись на перерві з колегою Ігорем Житарюком, який також був у вишиванці, запропонувала одногрупникам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки.

У перший рік свята у 2007 році вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Читайте також: "Київпастранс" за селфі у вишиванці подарує безкоштовний проїзний