Київ
3 червня 2015
Кличко: Кияни заслуговують на чисту воду і міцне здоров'я
3 червня мер Києва Віталій Кличко презентував перший етап проекту "Питна вода з-під крану", який стартував у столиці з Оболоні.
news-image

Віталій Кличко з великим інтересом розглянув нове німецьке обладнання на насосній водопровідній станції "Оболонь-2", повідомляє «Є»

Як розповіли технологи станції, тут ліквідоване хлорне господарство і впроваджено сучасну технологію: знезараження води відбувається сумішшю оксидантів REDOlyt.

Суть процесу полягає в тому, що розчин харчової солі за допомогою мембранного електролізера розщеплюється і утворюється суміш оксидантів.

Оксиданти транспортуються через водний розчин, утворюючи REDOlyt, який є абсолютно безпечним для дезінфекції води, знищуючи при цьому бактерії, віруси, мікроорганізми та гриби.

Як я обіцяв, ми запроваджуємо систему європейської технології очистки води у Києві. Відмовляємося від застарілих методів очистки води хлором, який м'яко кажучи є небезпечною речовиною. Сьогодні станція "Оболонь-2", на якій ми зараз перебуваємо, забезпечує водою 20% мешканців цього району. Ми почали проект саме з цієї станції через велику кількість скарг мешканців на якість води. І це - лише перший крок. Наступний етап - повне забезпечення питною водою мешканців Оболонського, а також Деснянського і Голосіївського районів, - зазначив на брифінгу Кличко.

Мер розповів, що програма з впровадження чистої питної води у трьох районах столиці розрахована на два роки, а в Оболонському районі інші водопровідні станції перейдуть на нову технологію очищення води до березня наступного року.  В подальшому проект пошириться на всі райони Києва, і кожен киянин зможе отримувати чисту питну воду з-під крану.

Голова "Київводоканалу" Андрій Білик, який разом з мером брав участь у брифінгу , відповів на питання журналістів, як вплине на якість очищеної води зношені водопровідні труби.

Хлор утворює небезпечні сполуки, які є джерелом для розповсюдження бактерій, середою для них, внаслідок чого вода набуває жовтого кольору і тхне залізом. Ця ж нова європейська технологія пролонгованої дії, бо оксиданти очищують стінки трубопроводу. Тобто поступово труби будуть самоочищуватись, - пояснив він.

Голова міста Віталій Кличко також відзначив, що всі процеси на станції автоматизовані, і цю технологію очистки, яка працює в багатьох країнах Європи, Київ запровадив першим в Україні. 

Він випив склянку води з-під крану, очищеної за новою технологією, і відзначив, що вона нічим не відрізняється від бутильованої.
 
Вода без запаху і присмаку, не відчуваю різниці між нею і бутильованою водою. Мені сподобалась ця вода! А головне, це дуже добре, коли люди вживатимуть чисту воду, адже це шлях до міцного здоров'я! - зазначив мер.
 
Віталій Кличко підкреслив, що на цей проект з бюджету Києва не було витрачено ні копійки, оскільки проект інвестиційний. Також запровадження нової технології жодним чином не спричинить зміну тарифу на воду.
 
Читайте також: Віталій Кличко вручив іменні стипендії талановитим дітям