Суспільство
27 липня 2015
Масштабний фестиваль дружби проїхав по містах східних областей України (фото)
Культурно-просвітницький фестиваль «З країни в Україну» відвідав маленькі міста Харківської та Дніпропетровської областей.
news-image

Цього літа фестиваль вже встиг побувати у Новомосковську, Синельниковому та Жовтих Водах, передає кореспондент «Єдність». На черзі такі міста, як Марганець, Бердянськ, Мелітополь, Нікополь та інші міста Дніпропетровської та Запорізької областей.

Проект було започатковано у 2014 році. Тоді група волонтерів відвідувала міста, які були звільнені українською армією, щоб максимально допомогти місцевим громадам наповнитися атмосферою єдності, підтримки та відчуттям українського духу. 

Сам фестиваль складається з багатьох частин, які ознайомлюють людей з історією, культурою, краєвидами, а також знаннями та вмінням із різних куточків України. Викладачі проводять лекції з історії та культури України. Працює фотовиставка, яка представляє живописні куточки нашої Батьківщини. Майстри-волонтери фестивалю проводять майстер-класи з гончарного мистецтва, народного розпису, роботи по дереву. Також умільці навчають дітей та дорослих робити ляльок-мотанок та старовинні свічки.

Одна з майстринь-волонтерів Катерина розповіла, що долучилася до проекту ще під час першого фестивалю, коли вони відвідували звільнений Слов'янськ. Дівчина зазначила, що разом із друзями вже побувала в 11 містах, а на цей рік заплановано ще 18. За словами Катерини, вона навчилася робити ляльок-мотанок у Києві, а зараз ділиться своїми знаннями на майстер-класах.

Фестиваль триває цілий день, людей пригощають традиційною українською їжею, а ввечері проводиться рок-концерт за участю українських гуртів.

Один із організаторів фестивалю, лідер гурту "NESPROSTA" Денис Блощинський розповів в ексклюзивному інтерв'ю «Єдність» про основну мету фестивалю.

За словами Блощинського, люди, волонтери та музиканти з якими він проводить фестиваль його надихають.

"Рік тому у нас була невеличка волонтерська команда. Ми почали влаштовувати концерти, проекти. Потім зібрали однодумців, які нас підтримали фінансово та поїхали на фестиваль. Ми не знали у що виллється цей рух. Просто хотіли поїхати по містах країни, показати Україну і те, яка вона кльова. Так утворилася ціла філософія навколо цього руху, яка вилилася в назву.",- розповідає чоловік.

Блощинський розповів, що у фестивалі задіяно близько 80 чоловік з 20 різних міст.

"Вони витрачають свій час і сили без жодної копійки і вкладають душу в цей проект. Коли у нас склалася така філософія і ми зрозуміли, що з нею робити, ми повернулися до Києва, зібралися і вирішили відкрити фонд. Наш фонд збирає гроші, щоб допомагати людям і максимально брати участь у будівництві нашої країни. Колись років 20 тому у нас була абстрактна країна, яку ми не знали, не цінували і не вміли користуватися. Зараз з'явилася можливість почати все з чистого аркуша. Ми хочемо показати людям, що Україна це не просто шароваршина і сало, як вважають у Росії. Наші традиції, культура - вони духовні та глибокі. На мою думку українська культура гідна топових місць у всьому світі.",- розповідає організатор.

Музикант зазначив, що цього року фестиваль проводиться вже вдруге і зараз трохи змістився на південь країни.

"Цього року ми відвідаємо Запорізьку, Дніпропетровську та Харківську області. Наше завдання проїхати по маленьких містах від 20 до 100 тис населення. Ми можемо назвати себе бійцями внутрішнього фронту. На зовнішній фронт зараз працює вся країна. Є фронт внутрішній, він не менш важливий і на жаль його не так видно. Це фронт боротьби з байдужістю, російською пропагандою, стереотипами. Тут потрібні такі солдати, люди які вкладають себе, які думають про завтрашній день.",- підсумував Блощинський.

Варто зазначити, що у всіх маленьких містах до участі у фестивалі долучаються й місцеві волонтери. Організатори особливо відзначили "Святкову Агенцію Альони Винник" із Жовтих Вод, яка стала шоу-партнером фестивалю. Сама Альона наголосила, що подібні заходи об'єднують багатьох людей.

"Сьогодні організатори фестивалю подарували нам можливість стати частиною такого мега позитивного і класного проекту. Ми дуже вдячні за це. Ми завжди із задоволенням долучаємося до заходів, які популяризують Україну, українську культуру та традиції.",- зазначила директор агенції.