Україна
9 листопада 2015
У цей день Сталіно перейменовано на Донецьк, а Станіслав - на Івано-Франківськ
Івано-Франкцівськ міг носити назву Сталінград-Карпатський чи Сталінокарпатськ.
news-image

Як нагадує Український інститут національної пам'яті, 9 листопада 1961 місто Сталіно було перейменовано на Донецьк, передає «Є!».

До 1924-го місто називалося Юзівка - на честь англійського підприємця Джона Юза. У 1869-му він заснував нове поселення на місці слободи Олександрівка Бахмутського повіту. Кажуть, що перш ніж стати Сталіно, місто кілька тижнів носило назву Троцьк - на згадку про соратника Леніна Льва Троцького (справжнє прізвище - Бронштейн), який "залізною пролетарською рукою" встановлював радянську владу на Донбасі.      

У цей же день, але у 1962-му, місто Станіслав переіменовано на  Івано-Франківськ. Місто виникло у 1662-му. Заснували його польські магнати Потоцькі. Назвали Станиславів – на честь засновника – коронного гетьмана Станіслава Ревери Потоцького. За часів Австро-Угорської влади назву змінили на німецький варіант Stanislau. Українською – Станіслав.

Нинішню назву Івано-Франківськ отримав до свого трьохсотрічного ювілею. Після Другої світової війни місцеві комуністи запропонували перейменувати Станислав у Сталінград-Карпатський чи Сталінокарпатськ. 9 листопада 1962-го «на прохання колективів промислових підприємств, колгоспів, учбових закладів, громадськості», Указом Президії Верховної Ради Української РСР місто Станислав перейменували на Івано-Франківськ.

Читайте також: "Поле пшениці" - у Вашингтоні відкриють меморіал жертвам голодомору