Світ
9 листопада 2015
Індія вимагатиме у Єлизавети II повернути діамант "Кохінор"
За переказами, алмаз був знайдений п'ять тисяч років тому на території Південної Індії в легендарних копальнях Голконди.
news-image

Ділова і артистична еліта Індії має намір домогтися від Великобританії повернення одного з найзнаменитіших діамантів світу - "Кохінор". Як повідомила газета Times of India, ініціативна група готує позов проти британської королеви Єлизавети II напередодні візиту прем'єр-міністра Індії в Лондон 12-15 листопада, передає «Є!».

Представники індійського бізнесу та широкої громадськості мають намір повернути національне надбання - всесвітньо відомий діамант" Кохінор ", - заявив журналістам представник ініціативної групи відомий підприємець Давид де Соуза, який очолює велику туристичну компанію "Тітос" в південному індійському штаті Гоа.

За його словами, це лише один з безлічі цінних артефактів, вивезених британцями за межі Індії "за сумнівних обставин".

Колонізатори не тільки грабували наш народ, але й знищували його морально, створюючи жорстокий соціум. Наслідки ви можете спостерігати в нашій країні досі - це і масова бідність, і відсутність освіти та інші численні свідоцтва громадської дискримінації, - додав бізнесмен.

Давид де Соуза повідомив, що бере участь в "фінансуванні майбутнього судового процесу" і вже "залучив британських юристів до роботи над позовом", який, як очікується, подадуть до вищих судових інстанцій "найближчим часом".

"Кохінор" вважається одним з найвідоміших і найбільш старовинних  алмазів у світі. За переказами, він був знайдений п'ять тисяч років тому на території Південної Індії в легендарних копальнях Голконди. Першим власником каменю став син бога Сонця міфічний витязь Карна з індійського епосу "Махабхарата". Достовірно відомо, що до 1304 року алмаз належав династії індійських раджів князівства Мальва. Згодом не один раз змінював господарів.

У березні 1848 року, коли після перемоги англійців Пенджаб був приєднаний до Британської імперії, "Кохінор" та інші коштовності перейшли у володіння Ост-Індської компанії, яка піднесла їх в дар королеві Великобританії Вікторії 3 липня 1850 року.

Читайте також: Україна посіла 23-е місце в Європі за рівнем володіння англійською мовою