Події
18 листопада 2015
Один з "паризьких терористів" потрапив до Парижа як сирійський біженець через Балкани - розслідування Reuters
Терористам-смертникам вдалося швидше потрапити до Франції через жорстку політику Орбана, який не пустив біженців до Угорщини.
news-image

Про це свідчать дані контррозвідки та поліції, повідомляє «Є!» з посиланням на розслідування видання Reuters.

Один з терористів-смертників у Парижі, можливо, разом зі спільником, подорожував через Балкани до Західної Європи під виглядом біженця з Сирії, - пише видання.

Також зазначається, що терористам вдалося швидше і легше досягти Парижа, ніж очікувалося, завдяки тому що "особи, які шукають притулку, обійшли деякі національні кордони на хвилі міграційної кризи в Європі цього року, після  того, як Угорщина закрила свої кордони, за іронією долі, щоб не пустити підозрюваних бойовиків".

Видання повідомляє, що людина, яка підірвав себе поряд зі стадіоном Стад де Франс у п'ятницю, через що загинуло 129 осіб, була визначена за сирійським паспортом, що знайшли поруч з його тілом, як 25-річний Ахмад аль-Мухаммед з північно-західного міста Ідліб. 

Паспорт може бути помилковим або вкраденим, але його власник був зареєстрований, як прибувший разом з 198 біженців на човні з Туреччини 3 жовтня на невеличкий грецький острів Лерос. Звідти починається його шлях через Балкани до Франції.

Видання наголошує, що саме великий наплив мігрантів з мусульманських країн зробив систему безпеки Європи вразливою. Влада зазначає, що наплив мігрантів за останні місяці зумовило можливість пустити таких зловмисників на територію ЄС. 

"Ми беремо відбитки пальців, але як ми перевіряємо їх? На якій базі даних? Якщо немає нічого на цю людину до інформації, яку ми отримали, або, якщо він не оголошений у розшук Інтерполом, він може піти, - наводить видання слова одного з керівників правоохоронних органів Сербії, що виступив на умовах анонімності.
Читайте також: Спецоперація в передмісті Парижа триває: вбито 3 терористів, затримано 5