Суспільство
25 листопада 2015
Про що гуде турецький Twitter?
У турецькому секторі Twitter падіння російського Су-24 стало однією з найгарячіших тем.
news-image

Турецькі користувачі намагаються відповісти на одні й ті ж питання: в яких умовах збили літак? Чи правильно вчинили турецькі військові? Випадковість чи частина плану? Чим тепер може відповісти Росія - і чи відповість? Огляд турецької соцмережі передає «Є!» з посиланням на Inosmi.ru.

Turgay Oğur@turgayogur: Стали відомі деякі подробиці. Літак наближався до турецького кордону, 10 разів протягом п'яти хвилин його попередили. Повітряний простір Туреччини було порушено на 17 секунд. Ударили на поразку.

ümitk‏@umit_k: З якою ж швидкістю він тоді летів? Де він повинен був бути п'ять хвилин тому?

Turgay Oğur@turgayogur: Я гуманітарій, містер :) звичайно, він повинен був бути вже в Дамаску.

arhan nur‏@iyiyrlrttlms: Заяви ДТЦ [Реджепа Тайіпа Ердогана], а потім Обами і Олланда - відверті симптоми війни. Здається, цей підрахунок зараз вже не має сенсу.

Demir Ok ‏@demir35: Я не розумію, як літак, який порушував повітряний простір 17 секунд, могли попереджати протягом п'яти хвилин?

Bahadır Açıkel‏@bahadiracikel: Жодна країна світу не дозволить порушувати свій повітряний простір. Росія штучно намагається розпалити криза, і вона не знайде розуміння у світі. Хіба Туреччина не попереджала Росію, що, якщо кордон буде порушена ще раз, вона зробить все необхідне? Хіба Росія не обіцяла, що цього більше не повториться?

Ibrahim Kalin‏@ikalin1: Дані радарного спостереження за переміщеннями збитого літака чітко показують, що, незважаючи на попередження, він порушив наш повітряний пространство.

hakaneren ‏@hakan_eren_28:  А що, літаки США, танки, турецькі вантажівки - це не порушення кордону? Ось візьмуть завтра і перекриють газ. Буде вам порушення.

Aras Dağlı‏@ArasDal7:Порушення Межі, звичайно, було. Але, як правило, на такі випадки закривають очі. Був наказ - відкрити вогонь.

Prof.Dr.Mehmet ÖZCAN‏@profozcan:  Позиція, яку зайняла Туреччина після такого порушення і стількох попереджень, повною мірою відповідає міжнародному праву і дійсно необхідна з точки зору захисту нашого суверенітету.

gani hartavi‏@GaniHartavi: Це була хороша ляпас російським імперіалістам. У них власна ферма в Сирії, чи що? Чим далі за вбивцею Асадом - тим глибше обличчям в бруд.

Sedat Laçiner‏@sedatlaciner: Якби адміністрація нашого президента не поспішила зробити заяву, Туреччина могла б сказати, що не знала, чий це літак. Думаю, у ЗС Туреччини була саме така думка.

V a T o Z‏@kalun_kafa: Усіх, хто атакує туркменів, треба ставити на місце. Давайте воювати, нехай нарікають на себе.

ilhan tanir‏@WashingtonPoint:  Путін заявив: «До Туреччини йде великий потік нафти з захоплених ІГІЛ територій Сирії». Починається похмурий період в турецько-російських відносинах.

Ercan Gün‏@ercangun1: Криза дуже глибокий ... Заяви Путіна вкрай неприємні ...

uğur gürses‏@ugurses:  Росія перестане купувати наші товари, поставляти туристів або зупинить човникову торгівлю ... Але вона не припинить продавати газ.

Nuri Günay‏@nurigunay_HE: Зовнішню політику ПСР [Партії справедливості і розвитку] коротко можна представити так: 1. Падіння літака показує, що країна може бути втягнута в будь-яку війну. 2. Туркмени - привід, підтримка джихадистів - реальність.

Отже, огляд Твіттера свідчить, що мешканці Туреччини переважно вважають обидві сторони конфлікта винними в ньому та занепокоєні можливою кризою у російсько-турецьких відносинах.

Читайте також: Російські ЗМІ пишуть, що Туреччина не хоче погіршувати конфлікт з приводу збиття Су-24