Суспільство
7 грудня 2015
Сьогодні міністр освіти Польщі повела до польських шкіл дітей з Маріуполя і Донецька
Анна Залєвська впевнена, що діти з України дадуть собі раду у нових шкільних умовах в Польщі.
news-image

20 дітей із сімей етнічних поляків, яких евакуювали наприкінці листопада з Маріуполя і Донбасу до Польщі, пішли сьогодні вперше до польських шкіл, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Їх супроводжувала міністр освіти Польщі Анна Залєвська, яка зазначила, що учні з України справляться з труднощами в нових умовах.

До початкової школи та гімназії в Ставіґуді Анна Залєвська приїхала автобусом разом з дітьми з осередку в Рибаках, де вже 2 тижні мешкають етнічні поляки, які приїхали зі сходу України.

Міністр освіти зауважила, що діти трохи нервують, але все ж менше, ніж їх батьки. Вони висловила впевненість, що діти дадуть собі раду у польських школах. Кожним із нових школярів опікуватиметься один із місцевих учнів.

Більшість батьків учнів з України признається, що їх діти побоюються мовного бар’єру і того, чи зрозуміють вони своїх нових вчителів. Тому вони розраховують на підтримку від місцевих учнів.

Дітям репатріантів даватимуть 2 додаткові години занять вивчення польської мови на тиждень. Їм надаватиметься теж психологічно-педагогічна підтримка.

Нагадаємо, друга група евакуйованих поляків – загалом 180 осіб - протягом півроку проживатиме в осередках в Рибаках і Ланську. Протягом цього часу вони пристосовуватимуться до нових умов, вирішуватимуть формальності та вивчатимуть польську мову. Етнічні поляки з першої групи, які приїхали до Польщі в січні, вже знайшли помешкання та роботу.

Читайте також: На церемонії Game Awards польська відеогра «Відьмак 3» визнана грою року